Teherán szerint visszaüt Washingtonra a terrorvád

Míg egyes arab államok, így Szaúd-Arábia és Bahrein üdvözölték a döntést, miszerint Washington terroristaszervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát, Teheránban úgy értékelték, a lépés visszaüt az amerikai külpolitikára. – Az Egyesült Államok súlyos hibát követett el – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök, akinek véleményét később Ali Hamenei ajatollah, az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetője is osztotta.

– A gárda tagjai az életüket áldozták a nép és az 1979-es forradalom vívmányainak védelmében – mondta Róháni az állami televízióban élőben közvetített beszédében. Egyúttal azzal is megvádolta Washingtont, hogy a saját céljaira használja fel a térségben aktív terroristákat, míg Teherán felveszi velük a harcot, és ebben a gárda tagjai élen járnak – állította, hozzátéve, az amerikai döntéssel a gárda csupán még népszerűbbé válik az irániak körében. – Washington nem tudja megakadályozni Irán erősödését – hangoztatta Hamenei ajatollah.

A törvények értelmében a gárda csak Hameneinek tartozik felelősséggel. Mohamed Javád Zaríf külügyminiszter a döntést újabb, Benjamin Netanjahunak szánt elhibázott ajándéknak nevezte, a tegnapi izraeli választásokra utalva, amelyen a miniszterelnök az újraválasztásért indult. Az IRNA hírügynökség jelentése szerint tegnap a teheráni parlament mind a 290 tagja a Forradalmi Gárda egyenruhájában jelent meg a törvényhozásban. Több iráni tisztségviselő is figyelmeztetett, hogy Washington veszélybe sodorhat amerikai érdekeket más közel-keleti országokban is, ahol Irán befolyással bír. Donald Trump amerikai elnök bejelentése a Forradalmi Gárdáról az első eset volt, hogy Washingtonban valamely állam fegyveres erőit terrorszervezetté nyilvánították. Válaszul Irán ugyancsak terrorszervezetnek nyilvánította az amerikai hadsereget.

Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑