Cadmus fordítás Cadmus

Telefonon beszélt Naftali Bennett izraeli kormányfő az egyiptomi elnökkel

Telefonon beszélt hétfőn Izrael új kormányfője, Naftali Bennett Egyiptom elnökével, Abdel-Fattáh esz-Szíszivel – adta hírül közleményében az egyiptomi elnöki hivatal.

Bennett most először egyeztetett Szíszivel azóta, hogy június 13-án sikerült kormány alakítania.

Szíszi – az egyiptomi közlés szerint – hangsúlyozta, hogy országa támogat minden olyan erőfeszítést, amely tisztességes és tartós megoldást hoz a palesztinok és Izrael konfliktusának rendezésében. Az egyiptomi elnök kitért arra is, hogy fontosnak tartja a Gázai övezet újjáépítését a közelmúlt “erőszakos történései” után.

Májusban 11 napos légi háborút vívott egymással a Hamász radikális palesztin szervezet és Izrael: előbbi rakéták százait indította izraeli területekre a Gázai övezetből, utóbbi pedig légicsapásokkal válaszolt. A Gázai övezet vezetésének közlése szerint 2200 otthont pusztítottak el a légitámadások, 37 ezret pedig megrongáltak. Az újjáépítés – az infrastruktúrával együtt – félmilliárd dollárba (145 milliárd forintnyi összegbe) kerülhet.

A telefonbeszélgetésről kiadott egyiptomi közlemény szerint az izraeli kormányfő megköszönte Egyiptomnak a közreműködését a Hamásszal kötött tűzszünet létrejöttében, és közvetítő szerepét a Gazai övezetben eltűnt vagy fogságba esett izraeliek felkutatásában.

A brit Reuters hírügynökség jelentése szerint a két politikus azon lesz, hogy hamarosan személyesen találkozzék.

A gázai újjáépítéshez Egyiptom 500 millió dollárt ígért, Izrael azonban kikötötte, hogy csakis akkor haladhatnak a munkák, ha előrelépés történik két, még 2014-ben a Gázai övezetben eltűnt katonája és további két – ugyancsak eltűnt – izraeli polgári személy ügyében. Utóbbi kettő egymástól függetlenül érkezett az övezetbe.
A Hamász elutasítja az újjáépítés bárminemű összekapcsolását az eltűntek ügyével.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑