Cadmus fordítás Cadmus

Templomnál és szórakozóhelyen akart robbantani az Iszlám Állam koszovói sejtje

2019. 09. 06.

Hat embert – köztük egy nőt – ítéltek börtönbüntetésre Koszovóban azért, mert támadásokat terveztek NATO-katonák és civil célpontok ellen Koszovóban, Belgiumban és Franciaországban – közölte az ügyüket tárgyaló bíróság szerda este.

A Szerbiától 2008-ban elszakadt Koszovó lakossága 90 százalékban muszlim. A NATO kevesebb mint 4 ezer békefenntartót állomásoztat az országban.

A koszovói ügyészség elmondta, hogy a tavaly őrizetbe vett gyanúsítottak – akiknek egyike belga útlevéllel is rendelkezett – az Iszlám Állam dzsihadista szervezet támogatói voltak. Közülük néhányan kapcsolatban álltak olyan koszovói születésű szélsőségesekkel, akik harcoltak Irakban és Szíriában a dzsihadisták oldalán.

A hat ember terrortámadásra készült a koszovói Gracanica szórakozóhelyein, Mitrovica ortodox templománál, valamint NATO-katonák, illetve franciaországi és belgiumi célpontok ellen – tette hozzá a bíróság.

Gracanicát és Mitrovicát is többségében szerbek lakják.

2012 óta több mint 300 koszovói állampolgár csatlakozott a harcokhoz Szíriában, közülük 70-en vesztették életüket. Az ország területén eddig nem követtek el támadásokat a szélsőségesek, de több mint száz férfit börtönöztek be vagy vádoltak meg azért, mert részt vett a szíriai és iraki harcokban. Az eljárások során kiderült, hogy közülük többen akartak támadást végrehajtani Koszovóban.

A helyi hatóságok egyik nagy kihívást jelentő feladata, hogy integrálják a hazatérőket. Nemzetközi és koszovói biztonsági ügynökségek korábban figyelmeztettek a visszatérő harcosok jelentette kockázatra. Idén áprilisban 110 koszovói állampolgár tért vissza Szíriából, négy harcos, 32 nő és 74 gyermek. A dzsihadisták és a nők ellen vádat emeltek, büntetésük akár 15 év börtön is lehet. Az ügyészség tudatta, hogy több mint 200 másik gyanúsítottat vizsgálnak.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑