Cadmus fordítás Cadmus

Terrorgyanús migránsokat világítanak át Boszniában

2018. 11. 23.

A belügyminisztérium vizsgálatot indított, tizenkét olyan bevándorlót világítanak át, akiről azt feltételezik, hogy közük lehetett terrortámadásokhoz. A bosnyák-horvát határ közelében mostanra szinte mindennapossá vált az agresszió. Szerdán akkor estek egymásnak a bevándorlók, amikor sátortáborokból fűtött helyre akarták őket átszállítani. A vita tömegverekedéssé fajult.

A velika kladusai sátortáborba folyamatosan érkeztek a migránsok csütörtökön; abból a fűtött gyárcsarnokból jöttek vissza, ahová elszállították őket. Egy éjszaka után úgy döntöttek, nem maradnak az épületben, hanem inkább visszamennek az átázott sátraikhoz.

A napok óta tartó csapadékos idő miatt az egész tábort ellepte a sár, mindent beborít a szemét. A hulladékkupacok között kóbor kutyák sétálnak. A helyi segélyszervezetek is jelen vannak, ők forró teát hoztak a migránsoknak.

Fűtött gyárcsarnok helyett vizes sátrat választottak

A bevándorlók egy padlófűtéses épületből jöttek el, ahol illemhelyiség és mobil zuhanyzófülkék is vannak. Vadonatúj matracokat is kaptak, minden nap meleg ételt szállítanak nekik a segélyszervezetek.

A sátortáborból érkezett bevándorlók ennek ellenére sem akarnak itt maradni, azt mondják, túl sok a konfliktus.

A migránsok nemcsak a fűtött gyárcsarnokban verekednek össze rendszeresen, hanem gyakorlatilag bárhol. Nemrég a bihácsi polgármesteri hivatal előtt esett egymásnak két bevándorló, legutóbb pedig szerda délután tört ki véres verekedés. Éppen akkor, amikor a migránsokat busszal akarták elszállítani a sátortáborból, hogy jobb körülmények között lehessenek.

Tömegverekedés tört ki az átszállításkor

Az átszállításból azonban pillanatok alatt tömegverekedés lett. Az M1 információi szerint egy algériai migráns miatt, aki ittas állapotban kezdte provokálni pakisztáni társait. A migránsok ekkor körbevették a férfit és dühösen rugdosni kezdték, majd ott ütötték, ahol érték.

Az M1 stábjának felvételein látszik, a migránsok még akkor is folytatják a verekedést, amikor a rendőr arrébb viszi az egyik bevándorlót. Egyikük az M1 stábja felé is fenyegető mozdulatokat tesz, hogy kapcsolja ki a kamerát.

Egyre rosszabb a közbiztonság

A helyiek szerint a helyzet a városban mostanra rémisztővé vált. Néhány bevándorló ellen komolyabb vád is fennáll. Dragan Mektić belügyminiszter csütörtökön bejelentette: tizenkét migránst átvilágítanak, mert azt feltételezik, hogy közük lehet terrorcselekményekhez.

A környéken egyébként az elmúlt hónapokban több száz bűncselekményt követtek el migránsok. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint éppen ezért kell őket minél jobb körülmények közé vinni, hiszen így csökkenthető a feszültség.

Csütörtökön ezért egy kisbusz érkezett a migránsokért, így próbálták újra a gyárcsarnokhoz szállítani őket. Néhány tucatnyi migránson kívül azonban a többség továbbra is ott maradt az illegális sátortáborban.

Közben a csarnok udvarán, csütörtökön tovább épült az a 700 személyes óriási sátor, ahol a tervek szerint minden olyan bevándorló helyet kapna, akik jelenleg a szabad ég alatt éjszakáznak. A hatóságok emellett azt tervezik, hogy a többi befogadóközpontban is bővítik a kapacitásokat, hiszen arra számítanak, hogy az elkövetkező hetekben még több bevándorló érkezik majd a térségbe.

M1, Hirado.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑