Cadmus fordítás Cadmus

Terrorista diaszpórákra figyelmeztett az FBI

2016. 09. 28.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője, James Comey attól tart, hogy több dzsihadista kel útra Szíriából és Irakból és “terrorista diaszpórák” alakulnak ki.

Az FBI igazgatója egy szenátusi meghallgatáson fejtette ki véleményét, Jeh Johnson belbiztonsági miniszterrel és Nicholas Rasmusennel, az Országos Terrorellenes Központ igazgatójával együtt. A meghallgatást a szenátus egyik bizottsága rendezte, hogy felmérje a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta eltelt időszak terrorellenes intézkedéseit és megvizsgálja az Egyesült Államok nemzetbiztonságát fenyegető veszélyeket.

Comey azon aggodalmának adott hangot, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet úgynevezett “kalifátusának” szétverésével, legyőzésével Szíriából és Irakból dzsihadisták indulnak útra, hogy terrorakciókat kövessenek el más országokban. Megismételte korábban már hangoztatott álláspontját, miszerint az elkövetkező 2-5 éven belül soha nem látott jelenséggel kell szembesülni: “terrorista diaszpórák” alakulnak ki szerte a világban.

Jeh Johnson miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy már nemcsak közvetlenül terroristák elkövette merényletekkel kell számolni, hanem megszaporodtak a terroristák “ihlette” merényletek és terrorakciók is. Ezeket az Egyesült Államokban élő, “önmagukat radikalizáló” emberek követik el – tette hozzá. Leszögezte: természetüknél fogva mind a terroristák által elkövetett terrortámadások, mind az általuk “inspirált” terrortámadások tervei nehezen felderíthetők, a hírszerzés nehezen is boldogul velük.

A meghallgatást vezető szenátor, Ron Johnson wisconsini republikánus politikus kifejtette, hogy az Egyesült Államokra változatlanul fenyegetést jelentenek a “militáns muszlim terroristák támadásai”. Ezzel összefüggésben utalt a szeptember 17-én New Yorkban és New York mellett, valamint előtte Minnesotában elkövetett terrorcselekményekre, a nyáron a floridai Orlandóban és a tavaly a kaliforniai San Bernardino városában végrehajtott terrorakciókra.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑