Cadmus fordítás Cadmus

Terroristákkal számoltak le az egyiptomi hadsereg

2017. 03. 01.

Hat feltételezett radikális iszlamistát megöltek az Észak-Sínai kormányzóságban a szélsőségesek állásai ellen indított rajtaütések és légi bombázások során – jelentette kedden az egyiptomi hadsereg.

Támer ar-Refái tábornok, az egyiptomi fegyveres erők szóvivője Facebook-oldalán kifejtette, hogy a légi erők négy terrorista célpontra mértek csapást a kormányzóság számos részére kiterjesztett hadművelet keretében.

A támadások során két alagutat is megsemmisítettek a Gázai övezettel határos egyiptomi Rafah területén. A katonák továbbá hatástalanítottak négy robbanó szerkezetet, melyeket az iszlamisták az ellenük való támadásokra készítettek elő.
Az egyiptomi hadsereg hétfőn bejelentette, hogy hat feltételezett szélsőséges iszlamistával végzett és további 18 – általuk gyanúsnak tartott – személyt őrizetbe vett a Sínai-félsziget északi részén, kizárólag a katonaság számára fenntartott területen.

A biztonsági erők számos műveletet hajtottak végre az Észak-Sínai kormányzóság területén berendezkedett szélsőséges csoportok, köztük a Sínai Tartomány (Wilajat Sinaa) ellen, mely radikális csoport 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek. A fundamentalisták legutóbb január végén öt egyiptomi katonát öltek meg a térségben.

A Sínai-félszigeten a katonák mellett a Közel-Kelet legnépesebb és egyik legősibb keresztény közösségét képviselő egyiptomi koptok szintén évek óta a radikális iszlamisták támadásainak célpontjai.

Csak az elmúlt egy hónapban hat kopt keresztény esett merényletek áldozatául a Sínai-félsziget északi részén. Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a támadások elkövetőjeként, ugyanakkor az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet helyi ága már egy héttel ezelőtt megfogadta: fokozni fogja támadásait az Egyiptom lakosságának mintegy 10 százalékát kitevő keresztény kisebbség ellen.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑