Cadmus fordítás Cadmus

Terrorizmus vádjával ítéltek el négy Amnesty International-aktivistát Törökországban

2020. 07. 04.

Egy török bíróság kettő és hat év közötti szabadságvesztésre ítélte az Amnesty International négy aktivistáját pénteken, írja a BBC. Andrew Gardner, az Amnesty International törökországi kutatója szerint „elképesztő igazságtalanság történt ma a bíróságon.

A mai döntés nemcsak az érintetteknek és családjaiknak, de mindenkinek felér egy arcul csapással, aki hisz az igazságban és az emberi jogokban.”

Taner Kilicet, az Amnesty törökországi tagszervezetének tiszteletbeli elnökét 6 év 3 hónapra ítélték terroristaszervezetben való részvételért, míg Idil Esert, az Amnesty korábbi törökországi igazgatóját, Özlem Dalkırant és Günal Kurşunt terrorszervezet támogatásának vádjában találták bűnösnek. Mindhárman 2 év 1 hónap börtönbüntetést kaptak. Hét másik Amnesty-tagot felmentettek. A 11 emberi jogi aktivistát még 2017 nyarán tartóztatták le.

ENSZ-szakértők szerint boszorkányüldözés zajlik a jogvédők ellen.

Az Amnesty International minden vádat tagad, és a fellebbviteli bíróság elé viszi a négy aktivista ügyét. Ameddig ott nem születik döntés, nem kell börtönbe vonulniuk. A fellebbviteli eljárás hónapokig, de akár évekig is eltarthat a CNN szerint.

Múlthéten életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt pénteken egy ankarai bíróság 121 embert a török csendőr-főkapitányságról egy, a 2016. július 15-i puccskísérlettel kapcsolatos perben. 35 vádlottra az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete miatt életfogytiglani szabadságvesztést, 86 vádlottra ugyanezen bűntettért pedig súlyosbított életfogytiglanit rótt ki a törvényszék.

Index.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑