2018. 11. 18.

Terrorizmusért ítéltek 6 év börtönre egy német énekesnőt Törökországban

Állítólag a Kurd Munkáspárt tagja, vagy legalább is támogatója, bár ő minden vádat tagad.

6 év 3 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy török bíróság Saide Inac német énekesnőt – írja a Reuters. Terrorizmus vádjában találták bűnösnek a Hozan Cane művésznéven ismert nőt: az ítélet szerint a Kurd Munkáspárt (PKK) tagja vagy szimpatizánsa.

Inac még júniusban érkezett az országba, hogy a parlamenti és elnökválasztásra készülő kurd Népek Demokratikus Pártja (HDP) kampányában vegyen részt, írja közleményében a török állami hírügynökség, az Anadolu. A kurdokat képviselő HDP ugyan nincs betiltva Törökországban, de Recep Tayyip Erdogan elnök és kormányzó pártja rendre összemossa a PKK-val, így börtönben ül a baloldali párt teljes vezetése, 8 képviselője és 80 polgármestere.

Miután az énekest letartóztatták, a közösségi médiában egy olyan kép kezdett terjedni róla, melyen a független Kurdisztán létrehozásáért fegyverrel is küzdő, ezért terroristának minősített PKK egy vezetőjével látható. Inac az Anadolu szerint úgy nyilatkozott, nem tudja, ki terjeszthette a képet.

Inac azt is tagadta, hogy bármi köze lenne a PKK-hoz, aminek még csak nem is a szimpatizánsa, és a felmentését kérte.

Törökország a 2016-os puccskísérletre hivatkozva több mint 50 ezer embert tartóztatott le, és őrizetbe vett legalább 150 ezret – köztük tanárokat, újságírókat és civil aktivistákat -, ez pedig már önmagában aláásta jó viszonyát Németországgal. A két ország politikai kapcsolata valamelyest javulni látszott éve elején: Ankara szabadon engedett egy német-török újságírót, és feloldotta egy másik utazási tilalmát.

Ám múlthónapban ismét bebörtönöztek egy német állampolgárt, és fogva tartanak további ötöt. A romló politikai kapcsolat ugyanakkor nem gátolja Németországot abban, hogy mérhetetlen mennyiségű fegyvert adjon el Ankarának.

Népszava

Sharing is caring!

, , , , , , ,




Back to Top ↑