Cadmus fordítás Cadmus

Terrortámadás intéztek a szomáliai oktatási minisztérium közelében

2022. 10. 30.

Két, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant szombaton Szomália fővárosában, Mogadishuban, a Sky New Arabia televízió értesülései szerint az al-Shabaab terrorszervezetnek tulajdonított merényletben legkevesebb harminc ember halt meg.

Mohamed Dahir rendőrtiszt korábban úgy tájékoztatta a dpa német hírügynökséget, hogy legalább tíz holttestet látott, és az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog. Közölte, két nagy robbanás hallatszott a városközpontban található oktatási minisztériumnál, majd feltételezett iszlamista fegyveresek rátámadtak az épületegyüttesre – jelentette az MTI.

Szemtanúk a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy a detonáció következtében betörtek a környékbeli épületek ablakai.

Nur Farah rendőrkapitány közölte, hogy az első robbanás a minisztérium falánál történt, a második pokolgépet akkor hozták működésbe, amikor a mentők a helyszínre értek.

Egy szomáliai hírportál szerint az áldozatok között van egy mogadishui kerületi rendőrfőnök és egy neves újságíró is.
A támadás aznap történt, amikor az elnök, a miniszterelnök és más magas rangú vezetők arról tanácskoztak, hogy lépjenek fel az erőszakos szélsőségesek, mindenekelőtt az al-Shabaab terrorszervezet ellen, és a kormány új offenzívát indított a szélsőséges csoport ellen.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab több mint egy évtizede harcol az Afrika szarván fekvő államban a jelenlegi kormányzat megbuktatásáért és az iszlám törvénykezésen alapuló uralmuk bevezetéséért.

Az al-Shabaab gyakran támad a fővárosban lévő célpontokat, az offenzívák rendszerint robbantásokkal kezdődnek, majd fegyveresek hatolnak az épületbe és tűzpárbajba bocsátkoznak a biztonsági erőkkel. Az iszlamisták 2015-ben már megostromolták az oktatási minisztériumot.

A szombati támadás a Zobe csomópontnál történt, ahol az al-Shabaab által 2017-ben elkövetett robbanás több mint ötszáz embert ölt meg.

A támadás elkövetőjeként szombat délutánig egyetlen szervezet sem jelentkezett.

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑