Terrortámadásra készült három török férfi Ausztráliában

Melbourne városában fogták el azt a három török férfit, akik terrortámadásra készültek. A gyanú szerint a karácsonyi időszakban, egy zsúfolt helyen akartak lecsapni úgy, hogy minél több legyen az áldozat. Szintén Melbourneben, másfél hete egy embert megölt, többet pedig megsebesített egy szomáliai származású terrorista, aki az Iszlám Állam hatására radikalizálódhatott.

Kedd hajnalban rohamozta meg az ausztrál rendőrség, a biztonsági titkosszolgálat és a terroristaellenes csoport tagjai azt a házat, ahol a terrorcselekményre készülő férfiak laktak.

A férfiakat az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet által inspirált terrorcselekmények előkészítésével vádolják. Az akciót félautomata fegyverekkel hajtották volna végre, amikhez nemrég jutottak hozzá. Emiatt bukhattak le, a rendőrség ezután döntött úgy, hogy lép.

A hatóságok azért határoztak a gyors beavatkozás mellett, mert attól tartottak, hogy a gyanúsítottak a karácsonyi ünnepi időszakban követnek el terrortámadást.

A hajnali házkutatás és az őrizetbe vétel csupán két héttel azután történt, hogy ugyanebben a városban késeléses merényletben egy embert meggyilkolt, kettőt pedig megsebesített egy 30 éves, szomáliai születésű férfi. Egy bevásárlóközpontnak irányította a gázpalackokkal megrakott platós terepjáróját, majd felgyújtotta a gépkocsit. Feltehetően robbantani akart, de ez nem sikerült neki, ezért kiszállt a kocsiból és több embert megkéselt, mielőtt a rendőrök lelőtték.

Az ausztrál miniszterelnök nemrég felszólította országa muszlim közösségét, hogy tegyen többet a szélsőségesség terjedése ellen, mivel – állítása szerint – többen is a közösségén belül radikalizálódtak.

Hirado.hu, M1

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑