2020. 03. 25.

Terrortámadást követett el az Iszlám Állam Afganisztánban

Huszonöt halottja és legalább tizenöt sebesültje van a kabuli szikh szentély elleni szerdai támadásnak – közölte az afgán belügyminisztérium, hozzátéve, hogy a támadás után kibontakozott tűzharc véget ért. A terrorcselekmény elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett.

Mind a 25 halott szikh hívő, és van köztük legalább egy gyerek is. Tárik Arján afgán belügyi szóvivő azt mondta, hogy minden támadót megöltek, de nem részletezte, hogy mennyit. A Tolonews című afgán hírportál azt közölte, hogy a tűzharcban – amely alatt nyolcvan embert menekítettek ki a templomból – az afgán biztonsági erőket külföldi katonák is segítették.

Narendra Szing Halsza, az afgán parlament szikh képviselője újságíróknak azt mondta, a szentélyben nagyrészt nők és gyermekek voltak a támadás idején.

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége elítélte a támadást.

A szunnita többségű Afganisztánban a szikhek – a síitákkal együtt – gyakran válnak diszkrimináció áldozatává. Két évvel ezelőtt az Iszlám Állam Dzsalálábádban követett el terrortámadást szikhek és hinduk ellen, a merényletben 19-en vesztették életüket. A szélsőséges tálib kormányzat idején sárga karszalag viselésére kötelezték őket, noha a rendelkezés betartását nem ellenőrizték. Az elmúlt években Afganisztán hindu és szikh közösségének nagy része Indiában keresett menedéket, a szikhek közül már csak körülbelül ezer maradt az országban.

Afganisztánban 2001 óta vannak jelen a NATO csapatai. A szervezet jelenleg 16 ezer katonát állomásoztat az ázsiai országban, akiknek a feladata a terrorizmus elleni harc, ezen belül az afgán biztonsági erők kiképzése.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑