Cadmus fordítás Cadmus

Thaiföld merényletkísérlettel gyanúsított irániakat adott át Teheránnak a bebörtönzött ausztrál akadémikusért cserében

A thaiföldi hatóságok jóváhagyták annak a három iráni állampolgárnak a hazaszállítását, akik részt vettek a 2012-es félresikerült bangkoki pokolgépes merénylet tervezésében – erősítették meg csütörtökön thaiföldi tisztviselők.

A foglyok kiadatásáért cserébe Irán előző nap szabadon engedett egy kémkedés vádjával bebörtönzött brit-ausztrál akadémikusnőt, Kylie Moore-Gilbertet.

A 33 éves akadémikusnőt, aki a Melbourne-i Egyetem közel-keleti politikai szakértője, a teheráni repülőtéren 2018-ban vették őrizetbe, amikor hazaindult egy ottani tudományos konferenciáról. Kémkedés vádjával 10 év börtönre ítélték. Mindvégig tagadta a vádakat, és ártatlanságát hangoztatta.

A thaiföldi illetékesek nem beszéltek fogolycseréről, és azt sem említették, hogy mi volt Ausztrália szerepe az ügyben.
Az iráni állami televízió közlése szerint Teherán három külföldön fogva tartott iráni állampolgárért cserébe engedte szabadon az akadémikusnőt.

Csatcsom Akapin thaiföldi helyettes főügyész azt közölte az AP amerikai hírügynökséggel, hogy a thai hatóságok egy Iránnal kötött megállapodás alapján engedték el az iráni foglyokat.

Az akcióról beszámoló teheráni közlemény sem tért ki részletekre, csupán annyit állított, hogy a három iráni állampolgárt azért börtönözték be, mert megpróbálták kijátszani az Iránnal szemben 2018-ban visszaállított amerikai szankciókat.

A három iráni férfi pokolgépes merényletének terve 2012-ben lepleződött le, amikor véletlen robbanás történt egy bangkoki villában, ahol az összeesküvők tartózkodtak. Thai tisztségviselők szerint a merénylet Bangkokban dolgozó izraeli diplomaták ellen irányult volna. A három iráni tagadta ezt, és nem is vádolták meg őket terrorizmussal.

Egyikük a robbanás után a villából menekülve robbanóanyagot vitt magával, amelyet az utcán eldobott, amikor a rendőrök megpróbálták megállítani. A robbanásban mindkét lábát elveszítette.

Az iráni támadók közül kettőt 2013-ban Thaiföldön elítéltek. A 29 éves Szaeid Moradit egy rendőr meggyilkolásának kísérletéért életfogytiglani, míg Mohammad Harzaeit robbanóanyagok birtoklása miatt 15 évi börtönbüntetésre ítélték.

A harmadik gyanúsítottat, a 31 éves Maszud Szedaghatzadehet Malajziában vették őrizetbe, 2017-ben a malajziai szövetségi bíróság elrendelte kiadatását Thaiföldnek.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑