Cadmus fordítás Cadmus

Tigrében a népirtás veszélye fenyeget

2022. 10. 20.

“Fogytán az idő a népirtás megakadályozására” az etiópiai Tigrében – figyelmeztetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WO) főigazgatója.

A tigréi származású Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerdán Genfben újságíróknak elmondta: “Nincs máshol a világon olyan helyzet, amelyben hatmillió embert tartanak majdnem két éve ostrom alatt”, és “a banki szolgáltatásokat, az élelmiszert, az elektromos áramot, az egészségügyi ellátást fegyverként használják”.

Tedrosz, Etiópia korábbi egészségügyi és külügyminisztere felhívta a figyelmet a régióban kialakult egészségügyi válságra, és arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy “szenteljenek annyi figyelmet ennek a válságnak, amennyit megérdemel”.
“Most még van egy kis idő a népirtás megakadályozására” – mutatott rá a WHO főigazgatója.
Tedrosz a válság idején végig kritikus volt az etiópiai kormánnyal szemben, Addisz-Abeba ezért az év elején azzal vádolta meg, hogy beavatkozik Etiópia belügyeibe, ami nem felel meg a hivatalától elvárt szakmai elvárásoknak.

Etiópiában 2020 novembere óta a központi kormányzat és a lázadó Tigréi Népi Felszabadítási Front között súlyos fegyveres konfliktus tört ki, amely humanitárius válsághoz vezetett. A WHO szerint Tigré hétmilliós lakosságából mintegy 5,2 millióan szorulnak humanitárius segítségre.
Augusztusban újra fellángoltak a harcok a térségben.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑