Titkos, szalafistának tartott iskolát zártak be Franciaországban

Az iskola mintegy húsz tanulót fogadott Marseille északi negyedeiből. A francia oktatási miniszter azt ígérte, hogy az elkövetkező hetekben további, illegálisan működő iskolákat zárnak be.

Ez egy titkos iskola, nem felel meg a szabályoknak, amelyeket lefektettek július után, amikor szigorítottak a szerződés nélküli magániskolák rendszerén, a szabálytalanságok elkerülése miatt – nyilatkozta Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter a BFMTV francia televíziós csatornának. Nem az első és nem az is az utolsó – tette hozzá, ígérve, hogy az elkövetkező hetekben további, illegálisan működő iskolákat zárnak be.

A szerződés nélkül működő magániskolák rendszerét szigorító törvény egyik fő célja fellépni azzal szemben, hogy a tanulókat besorozza a radikális iszlám, és hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt az oktatás szabadsága és a gyerekek védelme között.

A szalafizmus a világi államot elutasító és az iszlám jogrend, a saría alapján álló vallási mozgalom. Képviselői vagy társadalmi-politikai eszközökkel igyekeznek elérni céljukat, a saríára alapozott állam felépítését, vagy pedig erőszakkal, terrorral.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑