Cadmus fordítás Cadmus

Tizennégy civillel végzett Afganisztánban két légicsapás

Tizennégy civillel végzett Afganisztánban két légicsapás a héten – közölte az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA) csütörtökön.

A dél-afganisztáni Hilmend tartományban hétfőn hajtották végre a támadást, amelynek az áldozatai között hét gyerek is van, a keleten fekvő Kunárban pedig szerdán.

A közlemény hozzátette azt is, hogy a légi támadásokban meghalt emberek száma továbbra is emelkedik, az ázsiai országban hadat viselő feleket pedig felszólította, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi kötelezettségeket, és tegyenek meg mindent a civilek védelméért.

A szervezet nem hozta nyilvánosságra, kik hajtották végre a légicsapásokat. Az afgán biztonsági erők kérésére a nemzetközi koalíciót vezető Egyesült Államok légiereje rendszeresen támogatja a műveleteiket.

Idén január 1. és március 31. között az afgán kormányerők és a koalíciós csapatok légicsapásaiban 145-en vesztették életüket, a halottak mintegy fele nő és gyerek. További nyolcvanhárman megsebesültek.

Tavaly ugyanebben az időszakban a légicsapások hatvanhét emberrel végeztek, és hetvenötöt sebesítettek meg.

Az UNAMA múlt hónapban közzétett jelentése szerint 2019 első három hónapjában több civil halt meg a kormányerők és szövetségeseik támadásaiban, mint a lázadók erőszak-cselekményeiben.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑