Cadmus fordítás Cadmus

Tizenöt örmény katona esett el az azeri erőkkel folytatott összecsapásokban

2021. 11. 16.

Mintegy 15 örmény katona esett el az azeri erőkkel a kelet-örményországi határ déli térségében folytatott összecsapásokban – közölte Eduard Agadzsanján, az örmény parlament külkapcsolatokért felelős bizottságának vezetője az Interfax orosz hírügynökség keddi beszámolója szerint.

“Meg nem erősített információk szerint az örmény fegyveres erők 15 katonája esett el” – mondta Agadzsanján a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozva. Jereván mindeközben beszámolt arról is, hogy 12 katonáját foglyul ejtették.

Ilham Aliyev azeri elnök Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével folytatott telefonbeszélgetése során elmondta, hogy a harcokban azeri katonák is megsebesültek, ám az Interfax beszámolójából nem derül ki, hogy pontosan mennyi. Aliyev állítása szerint a súlyosbodó helyzetért minden felelősség az örmény katonai és politikai vezetést terheli.

A TASZSZ orosz hírügynökség keddi jelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök az utóbbi fél kérésére telefonon megvitatta egymással az örmény-azeri határ menti helyzetet.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szintén kedden telefonon beszélt az örmény és az azeri védelmi miniszterekkel, és a feszültség csökkentésére szólította fel a feleket. A dél-örményországi Szjunik tartomány Azerbajdzsánnal határos térségében szombat óta vált feszültebbé a helyzet.

Az örmény védelmi minisztérium akkori beszámolója szerint azeri katonák támadást kíséreltek meg a határnál, ami heves tűzharchoz vezetett, de végül “sikerült feltartóztatniuk az ellenséget”.

A tárca tájékoztatása szerint az orosz fél közvetítésével tárgyalásokat folytattak a helyzet rendezése érdekében. Az örmény miniszterelnök hétfőn az örmény biztonsági tanács ülésén azt állította, hogy azeri csapatok hatoltak be Örményország területére.

Az örmény főügyészség beszámolója szerint az azeri erők a Szjunik tartománybeli Sziszian városának irányába lépték át a határt.

Azerbajdzsán ezzel szemben azt állította, hogy örmény katonák azerbajdzsáni harcállásokat támadtak meg, a helyzet súlyosbodásáért pedig Jerevánt tette felelőssé. Örmény szakértők szerint az azeri fél célja, hogy fokozza a Jerevánra nehezedő nyomást az úgynevezett zangezúri folyosó létrehozása érdekében.

Az Azerbajdzsánból a dél-örményországi Zangezúron (Szjunik régió) keresztül a területileg tőle elkülönült Nahicseván exklávéhoz nyitandó átjáró felvetését Jereván vehemensen ellenzi, a területi épsége elleni fenyegetést lát benne. Pasinján kizárta az Örményországon keresztül ívelő folyosó létrehozásának lehetőségét, mindazonáltal kiállt a szállítási és gazdasági tevékenységek céljából folytatandó kommunikáció mellett.

A két ország közötti határon május közepe óta feszült a helyzet. Az örmény hadsereg akkor azt állította, hogy az azeri fegyveres erők a határ kiigazítása érdekében “bizonyos munkálatokat” kíséreltek meg végezni Szjunik térségében. Azóta mindkét fél rendszeresen jelentett incidenseket.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑