Cadmus fordítás Cadmus

Tízezrek kaptak kegyelmet Iránban

2023. 03. 13.

Több mint 22 ezren kaptak kegyelmet Iránban azok közül, akiket az országon végigsöprő kormányellenes tüntetések során tartóztattak le – jelentette be az iráni igazságszolgáltatás vezetője hétfőn.

A hír forrása az IRNA iráni állami hírügynökség beszámolója, a tömeges amnesztiát egyelőre más független forrásból nem erősítették meg.

Gholamhosszein Mohszeni Edzsehi bejelentésének közvetlen előzménye, hogy az elmúlt hónapokban elcsendesültek a 22 éves Mahsza Amini szeptemberi halála miatt kirobbant tüntetések. Aminit azzal vádolták, hogy megszegte az 1979-es hidzsábtörvényt, nem takarta el teljesen a haját. Őrizetbe vétele után minden valószínűség szerint a karhatalom erőszakos fellépése miatt meghalt.

Edzsehi elmondta, hogy összesen 82 656-an kaptak kegyelmet, közülük több mint 22 ezer embert a tüntetések miatt tartóztattak le. Akik most kegyelmet kaptak, nem követtek el lopást vagy erőszakos bűncselekményt – tette hozzá.
Februárban Irán elismerte, hogy “tízezreket” vettek őrizetbe a tüntetések során. A hétfőn közölt számok még nagyobbak, mint amelyekről aktivisták korábban beszéltek.

Iráni emberi jogi aktivisták szerint legalább 530 ember vesztette életét a hatóságok erőszakos fellépése következtében.
Irán hivatalosan nem közölte az áldozatok számát.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑