Cadmus fordítás Cadmus

Tízezreket menekítenek ki Irán délnyugati részén a pusztító árvizek miatt

Tízezreket menekítenek ki Irán délnyugati részén a pusztító árvizek miatt, amelyek a legfrissebb összesítések szerint eddig 77 életet követeltek – közölte a helyi sajtó szerdán.

A nap folyamán megkezdték Huzisztán tartomány székvárosa, Ahváz víz alá került kerületeinek az evakuálását. Emellett az olajban gazdag tartomány több mint kétszáz telepítéséről is embereket menekítettek ki a 70 éve nem látott súlyosságú áradások elől.

Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint összesen mintegy 46 ezer embert helyeztek el a kormány által létrehozott szükségszállásokon. A tartományi kormányzó szerint Ahváz további kerületeiben is árvízriasztást adtak ki, mivel a napokban újabb özönvízszerű esőzéseket jósoltak a meteorológusok. A város egyik kórházát hétfőn kellett kiüríteni az áradás miatt.

Az országban mintegy 1900 települést érintettek az áradások és a rendkívül heves esőzések március 19-e óta. Az ítéletidő az ország nyugati és délnyugati részeit sújtja leginkább.

A hatóságok előzetes becslései szerint az iráni mezőgazdasági ágazatot ért károk nagyjából 98 milliárd forintnak megfelelő összegre tehetőek. Az iráni kormány a múlt héten biztosította polgárait, különösen azokat a gazdákat, akiket érintettek az áradások, hogy minden veszteségükért kárpótolni fogja őket. Az iráni parlament elnöke, Ali Laridzsáni azonban csütörtökön arról beszélt, hogy az ország új költségvetése nem fogja fedezni a károk rendezését, ezért a kormánynak más forrásokat kellene keresnie.

Az iráni energiaipart és bankszektort sújtó amerikai szankciók érzékenyen érintették az ország költségvetését, ugyanis az iráni kőolajexport mintegy felére csökkent a szankciók miatt.

Hassan Rouhani iráni elnök – akit bírálói a katasztrófa rossz kezelésével vádolnak – múlt szerdán elmondta, hogy az amerikai szankciók is megnehezítik az árvízi mentést.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑