Cadmus fordítás Cadmus

Több dzsihadistával végeztek iraki biztonsági akciók során

2019. 01. 22.

Összecsaptak az iraki biztonsági erők az ország több pontján az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaival, továbbá az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával légi csapásokat is végrehajtottak a dzsihadisták búvóhelyei ellen – számolt be az akciókról hétfőn az iraki védelmi minisztérium.

A közlemény szerint az iraki biztonsági erők tagjai több mint 730 robbanószerkezetet hatástalanítottak, köztük autóba rejtett pokolgépet is. A nemzetközi koalícióval közösen végrehajtott légicsapások során a dzsihadisták tíz búvóhelyét lebombázták, továbbá három, fegyverraktárnak is használt alagutat semmisítettek meg.

Harcokra került sor az északi Ninive és a nyugati Anbár tartományban is, egyebek mellett iraki járőrök és a terroristák között.

A műveletek során a közlemény szerint legalább öt terroristával végeztek.

2017 decemberében Haider al-Abádi akkori iraki miniszterelnök bejelentette, hogy az ország egész területét felszabadították az Iszlám Állam uralma alól. A biztonsági helyzet Irakban azóta jelentősen javult, az ország nehezen megközelíthető, sivatagos térségeiben azonban továbbra is bujkálnak dzsihadisták. Az általuk elkövetett merényleteknek nem csupán a biztonsági erők tagjai, hanem civilek is áldozataivá válnak.

Donald Trump amerikai elnök 2018 decemberében jelentette be, hogy kivonja az amerikai csapatokat a szomszédos Szíriából, mert szerinte ott sikerült legyőzniük az Iszlám Államot. Nem sokkal ezután váratlan látogatást tett az amerikai katonák iraki légibázisán, ahol hangsúlyozta, Washingtonnak nincsenek tervei arra, hogy kivonuljon Irakból.

MTI, Magyar Idők

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑