Cadmus fordítás Cadmus

Több embert megkorbácsoltak a tálib hatóságok Afganisztánban

2022. 11. 20.

Tizenkilenc embert korbácsoltak meg a tálib hatóságok Afganisztán északkeleti részén az ország legfelsőbb bíróságának vasárnapi közleménye szerint.

Afganisztánban most először került sor nyilvános korbácsolásra azóta, hogy a tálibok bejelentették, ismét alkalmazni fogják a büntetést.

Abdul Rahím Rasid, a testület egyik tisztségviselője azt mondta, 10 férfit és kilenc nőt korbácsoltak meg Tahar tartományban múlt hét pénteken. A büntetéseket lopás és szökés miatt szabták ki, a végrehajtáson a város több tekintélyes figurája, köztük hitszónokok is részt vettek.

A tavaly augusztusban ismét hatalomra kerülő tálibok a múlt héten jelentették be, hogy újra bevezetnek több, az iszlám törvénykezés (saría) által megengedett büntetést bizonyos vétségek esetén. E büntetések között szerepel a végtagcsonkítás és a megkövezés is.

Első, 1996-tól 2001-ig tartó kormányzásuk idején a tálibok többször rendeztek nyilvános kivégzéseket, sok embert megkorbácsoltak vagy megköveztek.

Jóllehet ismételt hatalomra kerülésük után megígérték, hogy nem térnek vissza régi kormányzási módszereikhez, egyre több szigorítást rendelnek el országszerte. A rendelkezések zöme a nőket sújtja, akiket egy múlt héten kiadott rendeletben kitiltottak az edzőtermekből és a parkokból is.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑