Cadmus fordítás Cadmus

Több embert megöltek Nigériában a helyhatósági választások napján

2023. 03. 20.

Legkevesebb 21 halottja van Nigériában a helyhatósági választások idején történt erőszakcselekményeknek – közölték hétfőn európai uniós választási megfigyelők.

Nigéria 36 tagállamából 28-ban tartottak kormányzóválasztást szombaton.

Barry Andrews, az uniós választási megfigyelőmisszió vezetője lagosi sajtótájékoztatóján több déli és közép-nigériai tagállamból számolt be erőszakról a választásokkal összefüggésben.

“A választások napján a legtöbb tagállamban a voksolás folyamatát erőszak, illetve a választók, választási tisztségviselők, megfigyelők és újságírók megfélemlítésének esetei zavarták meg” – jelentette ki Andrews. “Tragikus, hogy legfrissebb értesüléseink szerint 21 ember vesztette életét a választásokhoz köthető erőszakban” – tette hozzá.

Mindazonáltal a halottak eddig ismert száma elmaradt a korábbi választásokéitól. A legtöbb erőszakcselekmény az eredményhirdetést követően történt, és a voksolás végleges adatait még nem is tették közzé.

Andrews szerint az erőszak és a megfélemlítés vezetett az alacsony részvételi arányhoz. A kormányzóválasztásokat tagállami szinten szervezik meg, és nincsenek országos adatok, a helyi hatóságok azonban 16 százalékosra teszik például azoknak az arányát a legnépesebb, több mint 20 milliós államban, Lagosban, akik éltek választójogukkal.

Andrews mindazonáltal megjegyezte, hogy tapasztaltak némi előrelépést a vitatott kimenetelű februári elnökválasztáshoz képest. Így például a választási anyagok időben megérkeztek a legtöbb választóhelyiségbe, és ezek időben megnyíltak, valamint az elektronikus szavazógépek is jobban működtek a korábbiaknál.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑