Cadmus fordítás Cadmus

Több ezer fegyvert foglaltak le az amerikiak az Arab-tengeren

2022. 01. 09.

 

Több ezer fegyvert – köztük aknavetőket és gépfegyvereket – foglalt le az elmúlt hónapokban az amerikai haditengerészet az Arab-tengeren, Washington szerint a szállítmányokat Iránból indították és a  jemeni húsziknak szánták – jelentette szombaton a The Wall Street Journal című lap egy bizalmas ENSZ-jelentésre hivatkozva.

A legénység tagjaival készített interjúkat és navigációs adatokat is tartalmazó jelentésben leszögezik, hogy a délkelet-iráni Dzsászk kikötőjéből útnak indult kisebb hajókon, valamint szárazföldi útvonalakon át kínai, orosz és iráni gyártmányú fegyverek jutottak Jemenbe -adta hírül az Index.

A húszi tájékoztatási miniszter helyettese, Naszreddín Amír cáfolta, hogy fegyvereket kaptak volna Irántól. Az ENSZ 2015-ben fegyverembargót rendelt el a húszik ellen.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok többször vádolta meg Iránt azzal, hogy fegyverekkel is segíti a húszikat, ezeket az állításokat azonban Teherán cáfolta, és ragaszkodik ahhoz, hogy csak „elvi támogatást” nyújt a lázadóknak.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező, síita húszik és a Rijadba menekült megbuktatott Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni ex-elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció 2015 óta támogat.

A szaúdi vezetésű koalíció december az elmúlt években számos háborús bűncselekményt követtek el azzal, hogy válogatás nélkül hajtottak végre légicsapásokat, amiknek áldozatai többségükben ártatlan civilek, főként nők és gyerekek voltak.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑