Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Több ezer gyereket bántalmaztak Szenegál Korán-iskoláiban

2019. 06. 11.

A fizikai bántalmazásnak és a gyermekek magukra hagyásának halálos áldozatai is vannak – áll a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet keddi jelentésében, amelyet egy helyi emberi jogi csoporttal közösen készített.

A Csoport az emberi jogok védelméért (PPHD) nevű szenegáli civil szervezet szerint 2017-ben és 2018-ban 16 – Korán-iskolába járó – gyerek halt meg emiatt. A HRW keddi jelentése az adatokat kiegészíti már idei beszámolókkal is, amelyek szerint a tanárok több mint 100 ezer gyermeket kényszerítenek egyebek közt koldulásra. A jelentés több nemi erőszakot is dokumentál.

Tavaly és idén a HRW és a PPHD több mint 150 emberrel készített interjút, beleértve 88 jelenlegi és hajdani Korán-iskolást, tanárokat és szociális munkásokat. A terepmunka során találkoztak olyan, koldulásra kényszerített iskolással is, aki mindössze ötéves volt. Számos diák a bántalmazás elől gyermekvédelmi központokba menekült.

A jelentés – amely felhívja a figyelmet arra is, hogy június 16-át az ENSZ az afrikai gyermekek világnapjának nyilvánította – a nyugat-afrikai ország tizennégy körzetéből összesen nyolcban talált visszaéléseket. A diákok arról számoltak be, hogy akkor kaptak büntetést, például láncra verték őket, ha nem koldultak össze elegendő pénzt, vagy nem tanulták meg a Korán verseit. Ugyanilyen szigorúan torolták meg a szökési kísérletet – teszi hozzá a beszámoló.

A jelentés arra is rámutat, hogy sok iskola épülete egyáltalán nem biztonságos, nem felel meg a tűzvédelmi előírásoknak sem, és felsorol több olyan esetet, amelyben a bentrekedtekkel tűzvész végzett.

Corinne Dufka, a HRW afrikai irodájának igazgatóhelyettese bírálta a szenegáli hatóságokat is, amiért szerinte nem tesznek meg mindent a gyerekek védelméért. Hozzáteszi azt is, hogy bár 2016-ban a hatóságok már megpróbáltak fellépni a gyerekek koldulásra kényszerítése ellen, az akkori próbálkozás nem járt sikerrel.

Mamadou Wane, a PPDH vezetője felszólította az ország februárban újraválasztott elnökét, Macky Sallt, hogy második elnöki ciklusában kiemelten fontos ügyként kezelje a Korán-iskolákban zajló bántalmazásokat, és hozzon kézzelfogható, széles körű intézkedéseket a gyerekek jogainak és testi épségének védelmében.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑