Több ezer rohingja menekült el Mianmarból

Több ezer rohingja muzulmán és buddhista civil menekült el lakhelyéről a hét végén a Mianmar északnyugati részén elterülő Arakán szövetségi államban az erőszak elől, amely a mianmari hatóságok szerint 104 halálos áldozatot követelt.

Rohingja muzulmán szélsőségesek összehangolt támadásokat követtek el pénteken mintegy harminc rendőrőrs és egy katonai laktanya ellen. A lázadók botokkal, késekkel és házi készítésű robbanószerkezetekkel voltak felszerelkezve. A 104 halott között lázadók, rendőrök, katonák és civilek is vannak, de többségük lázadó a hatóságok közlése szerint.

A rohingja szélsőségesek összehangolt támadása egy tavaly október óta lappangó konfliktus drámai kitörése volt. Akkor a lázadók egy hasonló, de sokkal kisebb támadást indítottak, amelyet azután a hadsereg kegyetlenül megtorolt – állapította meg a Reuters hírügynökség.

Éppen a mostani támadás előtt egy nappal Arakán állam tanácsadói bizottsága, amelyet Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkár irányít, arra figyelmeztetett, hogy újabb erőszakos cselekmények történhetnek, ha a kormány nem tesz határozott és megfelelő intézkedéseket a feszültség enyhítésére.

A hétvégén ismét fellángoltak a harcok Arakán államban, legalább százan meghaltak

Aung Szan Szú Kjí mianmari vezető hivatala szintén csütörtökön közleményben üdvözölte a bizottság jelentését, egyben ígéretet tett egy miniszter vezette testület megalakítására, hogy a dokumentumban foglalt ajánlásokat azonnal megvalósítsák.

Arakán államban több mint egymillió rohingja él, de a mianmari kormány a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti őket, nem hajlandó állampolgárságot adni nekik, így jogfosztottak, utazásukat korlátozzák. 2012 óta időről időre összecsapások törnek ki az államban a muzulmán rohingják és az őslakos buddhisták között. Az 56 milliós Mianmar lakosságának nagy része buddhista.

A menekülő rohingják Bangladesbe akartak átjutni a hét végén, de ez csak egy részüknek, mintegy kétezer embernek sikerült, mert át kellett kelniük a Naf határfolyón. A folyó bangladesi partja még senki földjének számít, akik átjutottak, kénytelenek ott maradni sebtében kialakított táboraikban, mert a bangladesi hatóságok sem látják őket szívesen.

Az ENSZ és más nemzetközi segélyszervezetek visszahívták alkalmazottaik egy részét Arakánból, mert a kormány bejelentette: vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a humanitárius alkalmazottak nem segítettek-e a lázadóknak egy buddhista falu elleni támadás végrehajtásában. Nyi Pu, Arakán állam első minisztere kijelentette: az állam garantálja a segélymunkások biztonságát, “de ebben a helyzetben senki nem tud teljes garanciát vállalni”.

Orientalista.hu – Magyar Hírlap, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑