2019. 09. 26.

Több feltételezett terroristával végzett egy amerikai légicsapás

Amerikai légi csapás végzett az Iszlám Állam nevű terroristaszervezet tizenegy feltételezett tagjával – tudatta az Egyesült Államok hadseregének afrikai parancsnoksága szerdán.

A közlemény szerint a légi csapást az ország déli részén fekvő Murzúk városa mellett hajtották végre „a líbiai nép védelme érdekében”.

A térségben ez volt a második amerikai légi csapás ebben a hónapban.

Az iszlamista terrorszervezet harcosainak egy része 2016-ban visszavonult Líbia déli, sivatagos részébe, miután a szervezet elvesztette az ellenőrzést az addig a dzsihadisták fellegvárának számító tengerparti Szirt városa fölött.

Washington többször leszögezte: nem engedi, hogy az Iszlám Állam a rivális líbiai frakciók közötti harcokat pozíciója megerősítésére használja.

Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb mértékben ellenőrzésük alá vonni.

Halífa Haftar  tábornok, a Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője áprilisban indította meg csapatait a nemzetközileg elismert egységkormány kezén lévő Tripoli elfoglalására.

MTI

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑