Cadmus fordítás Cadmus

Több férfit tartóztattak le Indiában a vallási kényszeráttéréseket tiltó törvény megsértése miatt

2020. 12. 07.

Tíz embert letartóztatott a rendőrség India északi részén egy nemrég elfogadott, a kikényszerített vallási áttéréseket megtiltó törvény megsértése miatt: a férfiakat azzal gyanúsítják, hogy erőszakkal vettek rá hindu nőket, hogy térjenek át az iszlám vallásra, miután összeházasodtak velük – jelentették helyi tisztségviselők hétfőn.

A tájékoztatás szerint a rendőrség a múlt héten tartóztatta le a muszlim férfiakat Uttar Prades államban, miután több hindu család panaszt tett, hogy elrabolták a lányaikat.

Az India legnépesebb államában – ahol a helyi parlament mindkét házában a kormányzó hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) képviselői vanna többségben – az országon belül elsőként fogadták el a múlt hónapban a kikényszerített áttéréseket tiltó törvényt.

Noha a jogszabály egyetlen vallást sem nevez meg, a közkeletű nevén “szerelemdzsihádnak” nevezett jelenséggel a radikális hindu közösségek vádolják a muszlimokat, akik szerintük szerelem és házasság ígéretével, olykor erőszakkal vesznek rá hindu nőket arra, hogy áttérjenek az iszlám vallásra.

Bírálói szerint a törvény iszlámellenes, Uttar Prades vezetése részéről azonban hangsúlyozták, hogy az a fiatal nőket védi. Eszerint a házasulandó feleknek – amennyiben eltérő vallást követnek – két hónappal a szertartás előtt jelezniük kell a helyi hatóságok felé a házassági szándékukat, és abban az esetben hagyják jóvá, ha nem érkezik ellenvetés.
Legalább négy indiai állam – Madhja Prades, Harijána, Karnátaka és Asszám – jelentette már be, hogy hasonló törvényt kíván bevezetni.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑