Cadmus fordítás Cadmus

Több millió gyerek került veszélybe a Mocha ciklon után Mianmarban és Bangladesben

2023. 05. 18.

Gyerekek és családok milliói életét, egészségét és megélhetését sodorta veszélybe Mianmarban és Bangladesben az országra a hét végén lecsapott Mocha ciklon – figyelmeztetett kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A szervezet kiemelte: bár a Mocha már elhagyta a két délkelet-ázsiai országot, még mindig nagy a földcsuszamlások kockázata, egészségügyi hatóságok pedig vízi úton terjedő betegségektől tartanak.

Catherine Russell, az UNICEF főigazgatója rámutatott arra, hogy a ciklon éppen azokat a közösségeket sújtotta leginkább, melyek már korábban s “megtapasztalták a konfliktusok, a szegénység, a bizonytalanság, valamint a klímaváltozás okozta nehézségeket”.
Mianmarban több mint 16 millió embert – köztük 5,6 millió gyereket – érinthetett a ciklon és utóhatásai, elsősorban a nyugati Arakán államban és környékén.

Bangladesben, ahol a világ legnagyobb – és legzsúfoltabb – menekülttáborának számító Cox’s Bazar is található, egymillió, Mianmarból elmenekült rohingja muszlim, köztük 500 ezer gyerek kerülhetett a vihar útjába.

Bár a táboron a ciklon szeme nem söpört végig, a menekültek számára kiépített infrastruktúra megrongálódott.

Az UNICEF egyúttal bejelentette, további segélyszállítmányokat küld az érintett térségekbe.

A Mocha vasárnap ért partot Bangladesnél és Mianmarnál. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) felhívta a figyelmet arra, hogy már a ciklon okozta pusztítás előtt is mintegy hatmillióan szorultak humanitárius segítségre a térségben.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑