Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Több mint 15 ezer mianmari menekült van már Indiában

2021. 05. 19.

A mianmari menekültek száma Indiában mára meghaladta a 15 ezret, és ez még tovább emelkedhet, miután erősödnek a katonai puccsot követő fegyveres harcok az ország egyes részein – közölte egy indiai kormánytisztviselő kedden.

Az északkelet-indiai Mizoram állam és Mianmar között húzódó, hegyi határszakaszon február végén indult meg a menekültáradat, mivel a mianmari rendőrök szétszéledtek, hogy ne kelljen annak a katonai juntának a parancsait teljesíteniük, amely a február 1-jei puccs óta igyekszik elnyomni az ellenzéket.

Áprilisig mintegy 1800 mianmari menekült lépte át a határt, köztük számos törvényhozási képviselő, de ez a szám mostanra már meghaladta a 15 400-at – közölte Mizoram állami tervezési testületének alelnöke.

“Napról napra növekszik ez a szám” – hangsúlyozta a Reuters hírügynökségnek telefonon nyilatkozva, hozzátéve, hogy sok mianmari a rokonainál keresett menedéket, ezért egyre nehezebb pontos számot mondani.
Mizoram es Mianmar egyes részeinek lakossága között szorosak a kötelékek, sokaknak vannak rokonai a határ túloldalán.

A mianmari menekültek közül mintegy hatezer Mizoram állam fővárosában, Aizaulban tartózkodik, míg a többiek öt másik kerületben szóródtak szét.

A tervezési testület alelnöke kifejtette, hogy helyi lakosok és civil szervezetek látják el a menekülteket, de Mizoram állam kormánya segítséget kért az indiai szövetségi hatóságoktól is.

“Az orvosi ellátás és a fejadagok nagyon fontosak” – húzta alá, hozzátéve, hogy néhány mianmari menekültnek pozitív lett a koronavírustesztje.

Mivel az indiai Mizorammal szomszédos, északnyugat-mianmari Csin államban erősödnek a fegyveres harcok, ezért szakértők szerint az Indiában menedéket kérők száma tovább emelkedhet.

Az indiai határtól mintegy 100 kilométerre fekvő mianmari hegyi kisvárosban, Mindatban is elkeseredett harcok folytak a puccs kitörése óta, miután egy helyi milícia fegyvert fogott a katonai junta ellen. Azóta több ezren menekültek el a településről.

“Még több ember jön majd” – összegezte a Reutersnek nyilatkozó illetékes.

Több ezer falusi menekült már el a harcok elől Kelet-Mianmarból Thaiföldre is a puccs kitörése óta.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑