Több mint 2100 embert ítéltek el a a puccskísérlettel összefüggésben

Több mint 2100 embert ítéltek el a 2016 július 15-i törökországi hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben – közölte Abdülhamit Gül török igazságügyminiszter csütörtökön.

A tárcavezető, akit az Anadolu állami hírügynökség idézett, hozzátette: a puccskísérlettel összefüggésben indított összesen 287 eljárásból eddig 171-et sikerült lezárni. Mint mondta, ennek során mintegy 2140 embert ítéltek el, miközben 1478 vádlottat felmentettek. 1500 elítéltet életfogytiglani börtönbüntetéssel, 631-et pedig 14 hónaptól 20 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtottak.

Törökországban az elmúlt csaknem két évben legalább 159 ezer embert vettek őrizetbe, és közülük legalább 48 ezret előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük volt az összeesküvés kitervelésével vádolt Fethullah Gülen muzulmán hitszónok mozgalmához. A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet feltételezett résztvevőit sújtják, hanem a mozgalom feltételezett tagjait és támogatóit is, újságírókat, tanárokat, civil jogvédőket.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑