2019. 10. 12.

Több mint 260 törökbarát szíriai iszlamista és török katona vesztette életét

A török hadsereg és a vele szövetséges szíriai iszlamisták 262 fegyverese vesztette életét az Északkelet-Szíriában október 9-én indított török katonai offenzíva kezdete óta a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezettel folytatott harcokban – állította a Rudau kurd televízió pénteken az SDF-re hivatkozva.

Az SDF, amelynek gerincét a Törökország által terroristának tekintett kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) alkotja, saját közlése szerint mindössze 22 harcost vesztett.

Hulusi Akar török védelmi miniszter korábbi közlése szerint a török csapatok és szövetségeseik „342 terroristával végeztek” a katonai művelet során. A török védelmi tárca azt közölte, hogy egy török katona is elesett a harcokban.

A harcoló felek közléseit független forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni.

A nap folyamán autóba rejtett pokolgép robbant Kamisliben, az önhatalmúan kikiáltott kurd autonóm területek székhelyén. A kurd hatóságok szerint három civil életét vesztette és kilencen megsebesültek. A biztonsági erők szerint a mentőegységek még mindig halottak és sebesültek után kutatnak a törmelék között. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Aamak nevű „hírügynökségén” keresztül magára vállalta a robbantást.

A kurd hatóságok közleménye szerint a terrorszervezet fokozta tevékenységét a térségben a török offenzíva megindítása óta, bár közvetlenül nem a dzsihadistákat nevezte meg a robbantás elkövetőjeként.

Nyolc embert meghalt, 35 pedig megsebesült, amikor Szíriából kilőtt akna- és rakétagránátok csapódtak be a délkelet-törökországi Mardin tartomány Nusaybin településén – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Korábban a szomszédos Sanliurfa tartomány Suruc településén is aknagránát csapódott egy lakóházba. Ott két ember halt meg, további kettő megsebesült.

Eddig 15 civil vesztette életét hasonló támadásokban azóta, hogy Törökország megtámadta a Kurdokat.

Az elmúlt napokban találatok érték már Sanliurfa tartomány Birecik, Akcakale és Ceylanpinar települését is. Az incidensekben eddig valamivel több mint 100-an sebesültek meg.

Pénteken az ENSZ közleményben arra figyelmeztetett, hogy szerda óta már körülbelül 100 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.

A világszervezet a héten már felszólította Törökországot, hogy kímélje meg a polgári személyeket és tanúsítsa a legnagyobb önuralmat a szíriai katonai műveletei során.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑