Cadmus fordítás Cadmus

Több mint 3500 honosított külföldi állampolgárságát vonja vissza a szudáni belügyminisztérium

Több mint háromezer-ötszáz, Omár el-Besír volt szudáni elnök hivatali ideje alatt honosított külfölditől – zömében szíriaitól – vonja vissza a szudáni állampolgárságot a belügyminisztérium.

A tárca csütörtökön a Twitteren tette közzé a döntést, amely szerint Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a szudáni civil-katonai “szuverén tanács” vezetője a belügyi tárca ajánlására 3548 ember állampolgárságának a visszavonásáról döntött, biztonsági és egészségügyi aggályokra hivatkozva.

A tárca hozzáteszi, hogy sokan nem teljesítették az állampolgárság megszerzéséhez szükséges feltételeket sem. Egy bizottság folytatja az előző elnök idején adományozott állampolgárságok felülvizsgálatát.

Sajtóértesülések szerint az érintettek jelentős része arab országokból, elsősorban Szíriából érkezett, sokan tízezer dollárt (közel hárommillió forint) fizettek Besírhez közeli személyeknek a szudáni útlevélért.

Az észak-afrikai országban közel 150 ezer szíriai él, nagy részük a 2011-ben kirobbant háborút követően menekült Szudánba, és sokan közülük szeretnének más országokba eljutni onnan.

A 30 évig hatalmon levő Besírt tavaly tavasszal, hónapokon át tartó tömegtüntetéseket követően mozdította el hivatalából a hadsereg.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑