Több mint 40 tonnányi egészségügyi felszerelés érkezett Jemenbe

 Mintegy 43 tonna egészségügyi felszerelést érkezett Jemenbe, az adományt az ENSZ segítségével juttatták el az ország több pontjára – jelentette be az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) pénteken.

Az OCHA közleménye szerint a koronavírus-teszteket, védőfelszereléseket, lélegeztetőgépeket és egyéb orvosi eszközöket tartalmazó rakomány a Nemzetközi Összefogás a Covid-19 ellen Jemenben (IICY) nevű magánszervezet adománya.

Auke Lootsma, az ENSZ jemeni fejlesztési vezetője leszögezte, hogy a rakománynak óriási hasznát veszik majd a polgárháború sújtotta országban, s hozzátette, ez a segélyszállítmány jó példa a civil szervezetek és az ENSZ együttműködésének a hatékonyságára a humanitárius katasztrófák során.

Jemenből, ahol 2014 óta dúl polgárháború, eddig 909 igazolt fertőzöttet jelentettek, a Covid-19 betegségbe pedig 248-an haltak bele. Egészségügyi szervezetek hangsúlyozzák, hogy a számok csak a nemzetközileg elismert jemeni kormány által ellenőrzött területekre vonatkoznak, ahová a segélyszállítmány egy részét repülőgépek szállították el.

Az adomány másik része a kormány ellen lázadó húszik kezén lévő fővárosba, Szanaaába került. Ők továbbra sem hajlandóak adatokat közölni az általuk irányította területeken élők egészségi állapotáról.

“Jemen a humanitárius katasztrófa küszöbén áll” – jelentette ki Nabíl Hájil Anám jemeni üzletemben, az IICY vezetője, aki munkájához több nagy világcéget is megnyert, valamint az ENSZ-szel is együttműködik.

Az OCHA adatai szerint a jemeni egészségügyi rendszer csupán 50 százalékos kapacitással működik, a súlyos alultápláltság következtében a mintegy 30 millió jemeni pedig védtelen a vírussal szemben. Előrejelzések szerint a Covid-19 akár 64 000 halálos áldozatot is követelhet az országban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑