Cadmus fordítás Cadmus

Több mint 40 tonnányi egészségügyi felszerelés érkezett Jemenbe

2020. 06. 20.

 Mintegy 43 tonna egészségügyi felszerelést érkezett Jemenbe, az adományt az ENSZ segítségével juttatták el az ország több pontjára – jelentette be az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) pénteken.

Az OCHA közleménye szerint a koronavírus-teszteket, védőfelszereléseket, lélegeztetőgépeket és egyéb orvosi eszközöket tartalmazó rakomány a Nemzetközi Összefogás a Covid-19 ellen Jemenben (IICY) nevű magánszervezet adománya.

Auke Lootsma, az ENSZ jemeni fejlesztési vezetője leszögezte, hogy a rakománynak óriási hasznát veszik majd a polgárháború sújtotta országban, s hozzátette, ez a segélyszállítmány jó példa a civil szervezetek és az ENSZ együttműködésének a hatékonyságára a humanitárius katasztrófák során.

Jemenből, ahol 2014 óta dúl polgárháború, eddig 909 igazolt fertőzöttet jelentettek, a Covid-19 betegségbe pedig 248-an haltak bele. Egészségügyi szervezetek hangsúlyozzák, hogy a számok csak a nemzetközileg elismert jemeni kormány által ellenőrzött területekre vonatkoznak, ahová a segélyszállítmány egy részét repülőgépek szállították el.

Az adomány másik része a kormány ellen lázadó húszik kezén lévő fővárosba, Szanaaába került. Ők továbbra sem hajlandóak adatokat közölni az általuk irányította területeken élők egészségi állapotáról.

“Jemen a humanitárius katasztrófa küszöbén áll” – jelentette ki Nabíl Hájil Anám jemeni üzletemben, az IICY vezetője, aki munkájához több nagy világcéget is megnyert, valamint az ENSZ-szel is együttműködik.

Az OCHA adatai szerint a jemeni egészségügyi rendszer csupán 50 százalékos kapacitással működik, a súlyos alultápláltság következtében a mintegy 30 millió jemeni pedig védtelen a vírussal szemben. Előrejelzések szerint a Covid-19 akár 64 000 halálos áldozatot is követelhet az országban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑