Cadmus fordítás Cadmus

Több mint 55 ezer házat égetett fel a mianmari junta az utóbbi két évben

2023. 02. 15.

A mianmari junta és a katonai vezetéshez hű milíciák a 2021 februári puccs óta több mint 55 400 házat égettek fel – jelentette szerdán a The Irrawaddy című helyi napilap.

Az adatokat a Data for Myanmar kutatóintézet állította össze. Ezek szerint a legsúlyosabban érintett Szagaing térsége, ahol a legerősebb az ellenállás a katonai vezetéssel szemben. A térségben mintegy 43 ezer épületet romboltak le.
Úgy tudni, a lángba borított épületek valós száma jóval magasabb lehet, mivel még nem hitelesítettek minden olyan gyújtogatást, amit a junta számlájára írnak, valamint hiányoznak az adatok Kajáh régióból is.

A junta 2023 januárjában statáriumot vezetett be Szagaing, Magve és Bago, valamint a főleg keresztények lakta Csin és Kajáh államokban, ahol a mianmari hadsereg gyújtogatásairól érkeztek hírek. Sajtójelentések szerint az ilyen akcióknak templomok és más vallások imaházai is áldozatul esnek. Úgy tudni, a puccs óta több mint 130 keresztény és buddhista templom, valamint mecset vált a lángok martalékává.

A nemzetközi közösséget mellett Rangun püspöke, Charles Bo is ismételten felszólított az erőszak megfékezésére. Emberi jogi szervezetek mindemellett kínzással, gyilkossággal, fosztogatással, nemi erőszakkal, rabok élő pajzsként való használatával, valamint lakóterületekre mért légi- és tüzérségi csapásokkal vádolják a juntát.

A délkelet-ázsiai országban a hadsereg 2021. február 1-jén vette át a hatalmat. A katonai puccs nyomán tömegtüntetések törtek ki Mianmarban, és számos térségben fegyveres harcok is kibontakoztak. Jogvédők szerint több mint kétmillióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból, több mint 19 ezer embert vettek őrizetbe, mindemellett száznál is több embert ítéltek halálra, önkényes kivégzések és kínzások pedig legkevesebb hétszáz ember életét követelték.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑