Cadmus fordítás Cadmus

Több mint háromszázharminc fogvatartott kapott elnöki kegyelmet Egyiptomban

2018. 05. 17.

Több mint háromszázharminc, főként fiatalkorú fogvatartott kapott elnöki kegyelmet Egyiptomban szerdán. Az amnesztiában részesültek közül sokan azért kerültek börtönbe, mert részt vettek az utóbbi évek tüntetésein.

Abdel-Fattáh Al-Sisi egyiptomi elnök döntését egy kairói ifjúsági rendezvényen jelentette be, mint mondta: utasította a belügyminisztériumot arra, hogy a kegyelemben részesítetteket minél hamarabb bocsássák szabadon, hogy az éjszakát már otthonaikban tölthessék.

Az al-Ahram Gate nevű egyiptomi hírportál szerint 332 ember nyerte vissza a szabadságát, de egyelőre nem ismert mindenkinek a személyazonossága. A Reuters hírügynökség mindazonáltal megjegyezte, hogy Al-Sisi 2014-es hatalomra kerülése óta Kairó szigorúan lép fel kormánykritikus iszlamista ellenfeleivel vagy éppen liberális beállítottságú aktivistákkal szemben. Az egyiptomi kormány 2013-ban rendelkezett arról, hogy a belügyminisztérium engedélye szükséges 10 főnél nagyobb gyűlések megtartásához. Ezzel Kairó megkerülhetetlen akadályokat görgetett a 2011-es arab tavasz után megsokasodott tömeges tüntetések elé.

Az egyiptomi államfő azonban az utóbbi években több alkalommal is kegyelemben részesített börtönbüntetésre ítélt – gyakran fiatal – tüntetőket, főként nemzeti ünnepek alkalmával. Az iszlám világban kedden vette kezdetét a böjti szent hónap, a ramadán.

Jogvédő szervezetek ugyanakkor azon az állásponton vannak, hogy a másként gondolkodók elnyomása a mai napig folytatódik Egyiptomban.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑