Cadmus fordítás Cadmus

Több mint huszonötezren menekültek el Hodeidában zajló harcok elől

2018. 06. 19.

Körülbelül 5200 család, mintegy 26 ezer ember menekült el a nyugat-jemeni kikötővárosban, Hodeidában folyó harcok elől a múlt hét óta – közölte hétfőn újságírókkal az ENSZ-főtitkár szóvivője.

A szám várhatóan növekedni fog a harcok előrehaladtával – mondta Stéphane Dujarric. Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja hamarosan tájékoztatni fogja Szanaából a Biztonsági Tanácsot a hodeidai fejleményekkel kapcsolatosan – tette hozzá.

Al-Hadi erői és az őket légierővel segítő, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció a múlt szerdán rohamozta meg Hodeidát, amelynek kikötőjén keresztül érkezik Jemenbe az élelmiszersegélyek 70 százaléka, illetve a humanitárius és olajszállítmányok java része.

A nyugat-jemeni kikötővárosban eközben továbbra is heves harcok folynak a felek között. A koalíció hétfőn az Irán által támogatott síita húszik rejtekhelyeit bombázta a város repülőterén, ahová a múlt szombaton sikerült behatolnia.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl háború az Irán támogatását élvező húszik és a megbuktatott és Rijadba menekült Mansour Al-Hadi erők között. A húszik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A húszik ellen 2015 márciusában lépett hadba a Al-Hadi erőit légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Lise Grande, az ENSZ Jemenért felelős humanitárius koordinátora korábban figyelmeztetett: legalább 250 ezer civil veszítené el mindenét, akár az életét is, ha elhúzódna az ostrom. Az ENSZ becslései szerint 600 ezer ember él a városban és környékén.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑