Cadmus fordítás Cadmus

Több mint kétszáz terroristával végeztek Szomáliában

2023. 02. 15.

 Az al-Shabaab terrorszervezet több mint 200 harcosát ölték meg Szomália déli és középső részén a kormányerők és az őket támogató helyi milíciák – adta hírül szerdán a szomáliai kormány tájékoztatási minisztere.

Daud Aueisz Dzsama azt mondta: az egy hétig tartó hadművelet az elszenvedett komoly veszteségek ellenére meghozta az elvárt eredményt. A terroristák közül többen megadták magukat, akik között egy katonai parancsnok és egy robbantási szakértő is volt – tette hozzá.

Az iszlamista szervezet a miniszter állításaira egyelőre nem reagált, de a hét elején azt közölte, hogy a déli régiókban indított támadásaiban a kormánytöbb katonája vesztette életét.

A Szomáliai Nemzeti Hadsereg (SNA) arról számolt be, hogy az ország középső részén fekvő Mudug tartományban végrehajtott akcióikban az al-Shabaab tíz harcosát megölték, több további tagját pedig megsebesítették.

Szomáliában tavaly augusztusban Haszán Sejk Mohamud hirdetett totális háborút az al-Shabaab ellen. A terrorcsoport több mint egy évtizede jelent folyamatos fenyegetést a szomáliai lakosságra: bár 2011-ben sikerült kiszorítani az ország fővárosából, Mogadishuból, azóta is rendszeresen követ el támadásokat kormányzati épületek, szállodák és közintézmények ellen.

Az al-Kaida fiókszervezetének tartott iszlamista szervezet elleni hadjáratban a kormányerőket rendszeresen segítik a helyi fegyveres tartományurak és az Afrikai Unió egységei, valamint a térségben állomásozó amerikai repülőgépek légicsapásaikkal.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑