Cadmus fordítás Cadmus

Több mint száz civilt végzett ki az Iszlám Állam Szíriában

Az Iszlám Állam fegyveresei legalább 128 civilt öltek meg a szíriai Al-Kariatain városban az elmúlt három hétben, mielőtt a kormányerők kiűzték őket onnan – közölték a helyi források.

A civilek zömét, legalább 83 embert, a város visszafoglalása előtti két napban mészároltak le a dzsihadisták.

Holttestek hevernek szanaszét a városban, egyeseket késsel, másokat lőfegyverrel öltek meg. A dzsihadisták azzal vádolták őket, hogy összejátszottak a Szíriai Arab Hadsereggel.  A damaszkuszi vezetés egyenlőre nem erősítette meg a hírt.

A szíriai hadsereg szombaton jelentette be, hogy kiűzték a Homsz tartománybeli al-Kariatain településről a terrorszervezet harcosait. A 2011-ben kirobbant konfliktus előtt a 30 ezres lélekszámú Al-Kariatainben mintegy ezerfős keresztény közösség élt.

A sivatagos területen fekvő város egykor a muszlimok és keresztények békés együttélésének jelképe volt. Az Iszlám Állam 2015-ben foglalta el a  várost, ahol a szélsőségesek a keresztény templomokat is feldúlták.

2016-ban elvesztették a várost, majd október elején ismét hatalmukba kerítették, de már csak pár napig voltak képesek megtartani.

A több fronton is harcoló Iszlám Állam az utóbbi hónapokban sorra meghátrálásra kényszerült Szíriában és a szomszédos Irakban is. Szíriában már csak egy kisebb sivatagos területet tartanak ellenőrzés alatt Homsz és Deir Ezzor tartományban.

Orientalista.hu – Zenobia

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑