2018. 09. 11.

Több mint száz migráns vízbe fulladt szeptember elején Líbia partjainál

Két gumicsónak indult útnak Líbiából szeptember 1-jén, a reggeli órákban. A csónakokon főleg afrikai menedékkérők – szudáni, mali, nigériai, kameruni, ghánai, líbiai, algériai és egyiptomi állampolgárok – tartózkodtak.

Az MSF szerint az egyik csónak motorja felmondta a szolgálatot, míg a másik léket kapott és ereszteni kezdett. Néhányan az emberek közül az elsüllyedt csónak felszínen lebegő roncsaiba kapaszkodva élték túl a szerencsétlenséget.

Az egyik túlélő az MSF-nek elmondta: „európai mentőegységek” repülőről mentőtutajokat dobtak le, az embereknek ennek ellenére órákat kellett eltölteniük a vízben. „A csónakunkról csak 55-en élték túl. Sokan meghaltak, családok és gyerekek is. Meg lehetett volna menteni őket, ha korábban érkezik a segítség” – panaszolta a névtelenül nyilatkozó túlélő.

Az MSF közölte azt is, hogy az észak-afrikai állam parti őrsége a tűlélőket a líbiai Homsz kikötővárosába vitte szeptember 2-án. Líbiába érve a menedékkérőket további megpróbáltatások fogadták – folytatta az MSF.

A túlélők közül számosan hozzátartozóik elvesztését gyászolták. Ahelyett azonban, hogy megkapták volna a szükséges támogatást, a menekülteket őrizetbe vették, elkeserítő körülmények közékerültek alapvető jogvédelem és jogorvoslati lehetőség nélkül – kifogásolta a segélyszervezet.

„Az MSF ismételten sürgeti, hogy vessenek véget Líbiában több ezer önkényes őrizetbe vett migráns és menekült fogságának” – tette hozzá. Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és a vezető halála óta káosz uralkodik. Az ország az Afrikából Európába igyekvő bevándorlók egyik fő tranzitállomása lett.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑