Cadmus fordítás Cadmus

Több palesztin meghalt fegyveres összecsapásokban Ciszjordániában

2022. 06. 04.

Két palesztin fegyveres meghalt a csütörtök reggel kitört összecsapásokban Ciszjordánia különböző részein – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Az izraeli hadsereg jelentős erőkkel hatolt be a Ciszjordánia északi részén, Dzsenín mellett található Jaábad nevű faluba, és felrobbantotta annak a palesztinak a házát, aki március végén Bné-Brakban meggyilkolt öt embert.

A házrombolás miatt fegyveres összecsapások törtek ki két különböző helyen a faluban, melyekben meghalt a Hamász egyik helyi tisztje, és súlyosan megsebesült két másik palesztin fegyveres.

Csütörtök reggel a Ciszjordánia déli részén, Betlehemben lévő Dahíse menekülttáborban is heves tűzharc zajlott az izraeli biztonsági erők és a helyi palesztin fegyveresek között, melyekben agyonlőtték a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet egyik tagját, aki korábban egy izraeli börtönben raboskodott.

A házának lerombolására ítélt, 27 éves palesztin március 29-én négy civilt ölt meg az ultraortodox Bné-Brakban, majd életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban, melyben egy rendfenntartót is halálos lövés ért.

Az izraeli hadsereg már egy nappal a merénylet után kezdeményezte otthonának lerombolását, és a múlt hónapban bontási parancsot adtak ki az épületre. Az izraeli hatóságok szerint a terroristák otthonának lerombolása elrettentő erővel bír, segíti a további merényletek megakadályozását.

Az évek során azonban számos izraeli védelmi tisztviselő megkérdőjelezte ennek a gyakorlatnak a hatékonyságát, emberi jogi aktivisták pedig igazságtalan kollektív büntetésnek tekintik – emlékeztet a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

Márciusban eddig 19 emberéletet követelő terrorhullám kezdődött Izraelben, és ezért meredeken nőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között. Az izraeli hadsereg fokozta ciszjordániai tevékenységét, hogy megkísérelje megfékezni az egyre terjedő erőszakot.

Március közepe óta legkevesebb 32 palesztin vesztette életét. Sokan közülük razziákon kitört összecsapásokban, de palesztin civilek is áldozatul estek a Ciszjordániában fellángolt tűzharcokban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑