Több száz halottja van az indonéziai szökőárnak és földrengésnek

A legfrissebb összesítések szerint 384 halottja és több száz sérültje van az indonéziai Celebeszt megrázó földrengésnek és az azt követő szökőárnak – közölte a helyi katasztrófavédelem szombaton.

Az áldozatok többségét a 350 ezer lakosú Palun érte a halál – mondta Sutopo Purwo Nugroho katasztrófavédelmi szóvivő. A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább emelkedhet, miután több százan rekedhettek a romok alatt.

Pénteken 7,7-es erősségű földrengés rázta meg az Indonéziához tartozó Celebesz szigetének középső részét, a rengések miatt csaknem három méter magas szökőár alakult ki. A földrengés fészke a felszínhez közel, mindösszesen 10 kilométer mélyen volt, Donggala városától mintegy 50 kilométerre északnyugati irányban.

Nem sokkal később volt még egy 5,8 erősségű földmozgás is a térségben, valamint szombat reggelig több kisebb utórengést regisztráltak. A földrengés epicentrumához közelebb fekvő Donggalából még nem érkezett hír. A városban és közvetlen környékén csaknem háromszázezren laknak.

A hozzávetőleg 17 ezer szigetből álló Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés. Legutóbb augusztusban pusztítottak sorozatos földrengések az indonéz Lombok és Szumbawa szigeteken, a halálos áldozatok száma meghaladta az ötszázat.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑