Cadmus fordítás Cadmus

Több száz indulóból hetet hagyott jóvá az Őrök Tanácsa

2021. 05. 25.

Körülbelül 590 jelentkezőből az iráni Őrök Tanácsa csupán hétnek az indulását hagyta jóvá a június 18-i elnökválasztáson – adta hírül kedden az ország állami televíziója.

A televízió által hivatkozott Abbász Ali Kadhodaei, a tanács szóvivője nem nevezte meg a hét jelöltet, de sokan úgy gondolják, hogy az elutasítottak zöme a mérsékeltek és a reformerek táborából kerül ki.

Nem sokkal korábban már napvilágot láttak olyan sajtójelentések, melyek szerint a testület nem hagyta jóvá a két legjelentősebb mérsékelt jelölt, Eszhak Dzsahangiri és Ali Laridzsáni indulását. A Farsz hírügynökség azt közölte, elutasították Mahmúd Ahmadinezsád korábbi konzervatív elnök indulását is.

Bár a hivatalos névsort még nem hirdették ki, elemzők tüntetéseket sem zárnak ki abban az esetben, ha bebizonyosodik Dzsahangiri és Laridzsáni törlése a listáról.

Az iráni alkotmány értelmében a jogtudósokból álló és az állam iszlám jellegén őrködő, 12 tagú Őrök Tanácsa felelős a választási jelöltek ideológiai alkalmasságának és a rendszer iránti lojalitásának megítéléséért. Vétójogával gyakorlatilag ez a testület dönti el, hogy ki indulhat választásokon Iránban.

A második mandátumát befejező Haszan Róháni jelenlegi elnök nem jelöltetheti magát újra. A mérsékelt jelöltek eltávolítása Ebrahim Raiszinek kedvezhet, aki korábban Teherán főügyésze volt, és a keményvonalasok jelenlegi favoritja. Raiszi 2017-ben már indult a választáson, ám akkor alulmaradt Róhánival szemben.

Raisziről azt tartják, hogy közel áll a legfőbb vallási és politikai vezetőhöz, Ali Hameneihez, sőt egyes vélemények szerint akár Hamenei utódja is lehet.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑