Cadmus fordítás Cadmus

Több száz millió eurós humanitárius támogatást nyújt az EU Afganisztánnak

2022. 01. 18.

Az Afganisztánt fenyegető humanitárius válság megelőzésére az Európai Bizottság 268,3 millió euró (mintegy 96,6 milliárd forint) folyósításáról döntött kedden, a támogatás annak az egymilliárd euró értékű programnak a részét képezi, amelyet az Európai Unió az Afganisztánban élők számára, valamint a menekült afgánokat befogadó szomszédos országok szükségleteinek kielégítésére jelentett be október közepén.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a kedden bejelentett összeg az oktatás, az egészségügy és a megélhetés támogatására, valamint az afgán lakosság létfontosságú szükségleteinek biztosítására összpontosít.

A közlemény Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős biztost idézte, aki elmondta: az uniós finanszírozás az egészséges táplálkozás és a tiszta víz biztosítása, valamint a higiéniai feltételek megteremtésére mellett az országban élő, de lakóhelyüket elhagyni kényszerült belső menekültek, valamint a szomszédos országokban menedéket keresők szükségleteinek biztosítását is támogatja. Az európai uniós program továbbá segíti a jogvédőket és a civil társadalmi szervezeteket, illetve forrást biztosít a jövedelemtermelő tevékenységekhez is − közölte.

Az uniós támogatást az Afganisztánban működő ENSZ-ügynökségeken keresztül közvetítik, és közvetlenül az afgán lakossághoz juttatják el − tette hozzá az uniós biztos.

Magyar Nemzet, MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑