Cadmus fordítás Cadmus

Több száz milliós rakétabizniszt hagyott jóvá Szaúd-Arábiával az amerikai szenátus

2021. 12. 10.

Bernie Sanders demokrata szenátor, aki az előválaszáson Joe Biden demokrata kihívója volt, két republikánus szenátorral karöltve terjesztett be korábban egy határozati javaslatot az amerikai szenátusnak, hogy így akadályozzanak meg egy több száz millió dolláros rakétaüzletet – közölte a 24.hu.

A határozati javaslat megtiltotta volna, hogy az Egyesült Államok eladjon 280 fejlett, közepes hatótávolságú rakétát Szaúd-Arábiának.

Az Al Arabiya közel-keleti hírportál azt írta, Sanders és társai határozati javaslatát a szenátus kedden elutasította – az értesülés a Reuters hírügynökségnél is megjelent. A döntésnek megfelelően így megnyílt az út a hatalmas fegyverüzlet előtt. A Fehér Ház még kedden közölte, hogy határozottan ellenzi a szenátusi határozati javaslatot, amely megtiltaná a rakéták eladását Szaúd-Arábiának.

[A szenátusi határozat] aláásná az elnök elkötelezettségét, hogy segítse partnerünk védelmét a szaúd-arábiai civilek elleni növekvő rakéta- és dróntámadásokkal szemben – áll a Fehér Ház költségvetési hivatalának közleményében.

Az amerikai külügyminisztérium még novemberben hagyta jóvá a 650 millió dolláros üzletet a 280 rakéta és 596 indítóállás eladásáról.

Az ügy hátterében az áll, hogy az Irán által jelentős mértékben támogatott jemeni huti milíciák idén január óta több tucat, határon átnyúló légitámadást indítottak szaúd-arábiai célpontok ellen. A támadások során lakott területeket és energetikai létesítményeket is célba vettek robbanóanyaggal megtöltött drónokkal és ballisztikus rakétákkal.

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑