2018. 01. 20.

Több száz olasz katona megy Nigerbe

Úgy tűnik, Róma megelégelte a nyugat-afrikai országokban uralkodó helyzetet, és katonai kontingenst küldött az Atlanti-óceán partjára – írja az EUObserver nevű portál, amely szerint közel félezer katonáról van szó.

Az olasz kormányfő közlése szerint azért van szükség a katonai erő bevetésére, hogy az illegális migráció és embercsempészetet visszaszorítsák. Paolo Gentiloni az olasz szenátus előtt azt mondta, a térség stabilizálására is szükség van, amellett, hogy fel kell lépni az illegális migránsok ellen.

Szám szerint az olasz fegyveres erők 470 hivatásos tagjáról van szó. Mint később kiderült, Tunéziában is lesznek olasz katonák, igaz, ott csak hatvanan fognak állomásozni.

Választási expedíció?

A lépés időzítése valószínűleg nem véletlen, hiszen az Olaszországba érkező migráció elleni “keményvonalas” politika ígérete a szavazók egyharmadának támogatottságát biztosíthatja a március 4-i parlamenti választásokon a közvélemény-kutatóknak az Il Messaggero című olasz napilapban a közelmúltban közölt felmérései szerint.

Abban a közvélemény-kutatások egyetértenek, hogy az olaszok egyharmada a migrációval szemben szigorú fellépést ígérő pártokra adja szavazatát. Ezzel magyarázza az Il Messaggero az olasz jobbközép politikusok folyamatos kampánykijelentéseit az itáliai partokra érkezők leállításáról.

Csökkent, de nem szűnt meg a migráció

Egy a napokban avaly több mint 34 százalékkal visszaesett az Olaszországba érkező migránsok száma 2016-hoz képest, de így is több mint 119 ezren érkeztek, miközben mintegy 11 ezer menedékkérőt helyeztek át Olaszországból más EU-tagállamba – jelentette a Corriere della Sera című olasz napilap napokkal ezelőtt.

A lap a római belügyminisztérium friss adatait közölte, melyek szerint 2017-ben 119 369 migráns érkezett Olaszországba, majdnem kivétel nélkül a déli partokra. Ez 34,2 százalékkal kevesebb 2016-hoz képest, amikor több mint 181 ezer bevándorló érkezett az országba.

Orientalista.hu – Hirado.hu, EUObserver

, , , , ,
Back to Top ↑