Cadmus fordítás Cadmus

Több százan meghaltak a szudáni etnikai összecsapásokban

2022. 10. 21.

Mintegy 150 ember életét veszítette és nagyjából 86-an megsebesültek Szudán egyik déli régiójában etnikai összecsapásokban csütörtökön – jelentették a szudáni egészségügyi hatóságok.

Csütörtökön a hausza törzs egyik tagja arról nyilatkozott, hogy fegyveresek támadták meg őket, de nem nevezte meg pontosan a népcsoportot.

Az utóbbi hónapokban a területen – Kék-Nílus tartományban – folyamatosan összecsapások zajlottak: a július és október közötti időszakban közel 150 ember veszítette életét a törzsi konfliktusok miatt az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) szerint, több százan megsebesültek, és 65 ezer helyinek el kellett hagynia otthonát. Akkor egy földvita kapcsán ütköztek egymásnak a hausza és a berti törzs tagjai.

Egy hausza csoport nyilatkozatot adott ki, amelyben a feszültség csökkentését kérik, és “népirtásra, illetve és a hauszák elleni etnikai tisztogatásra” hívják fel a figyelmet. A törzs a szudáni társadalom szélére a sodródott, és már a júliusi fegyveres cselekmények miatt számos hausza tüntetett szerte Szudánban.

A hatóságok éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el az Etiópiával határos területen, miután 13 ember meghalt a hausza törzs tagjai közötti összecsapásokban – közölte az ENSZ.

Csütörtökön az OCHA közölte azt is, hogy törzsi összecsapások voltak a közeli Kordofán tartományban, amelyek a múlt héten törtek ki és 19 ember életét követelték, valamint többtucatnyian megsebesültek az arab gyökerű miszerija és a fekete-afrikai nuba népesség tagjai közötti lövöldözésben.

Az ENSZ szudáni missziója közölte, hogy “komolyan aggódik az erőszak elharapódzása miatt”. A törzsi villongások január óta a világszervezet adatai szerint több mint 370 emberéletet követeltek, és 177 ezer embernek el kellett hagynia otthonát miattuk.

A misszió felszólította a helyi hatóságokat, hogy “ragadják meg gyökerénél a problémát”, és biztosítsák a helyiek biztonsághoz való jogát.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑