Cadmus fordítás Cadmus

Több tucat embert mészároltak le az iszlamisták

2021. 11. 06.

A brutális dzsihadista terrortámadásban Nigerben történt, azon belül is a Burkina Fasóval és Malival közös hármashatár környékén. Több alkalommal is írtunk már arról, hogy a hármashatár környékén található Tillaberi régió a dzsihadista merényletek egyik központja lett – közölte Liner.hu.

Az Abad-Dab falvában történt mészárlás során legalább 69 ember vesztette életét, a motoron érkező merénylők még a polgármestert is megölték – írja az AFP hírügynökség. A támadást mindössze 15 ember élte túl, köztük is több sérült van.

A nigeri kormány két napos nemzeti gyászt hirdetett és bejelentették, hogy megindították a nyomozást a bestiális támadók után. Helyi források szerint a támadást „szokásos módon”, motoros támadók hajtották végre, akik válogatás nélkül gyilkoltak.

Egyelőre egy terrorszervezet sem vállalta magára a támadást, de feltehetően az Iszlám Államhoz ezer szállal kötődő Iszlám Állam Nagy-Szaharai Tartománya (ISGS) hajtotta végre, amelynek jellemzője az ilyen motoros-fegyveres merénylet.

Egy másik forrás állítása szerint a támadás helyszíne nem véletlen, ugyanis ezen a településen erős anti-dzsihadista polgári erők szerveződtek, amelyet épp a lemészárolt polgármester vezetett. Megerősítették, hogy a terroristák Mali irányába indultak vissza, feltehetően a hármashatár szívében lévő bázisukhoz.

Niger számos felmérés szerint a világ legszegényebb országának tekinthető, amely folyamatos vérfürdőknek a helyszíne Burkina Fasóval és Malival együtt. A mészárlások 2017-ben indultak el, amelyek az Al-Kaidához és az Iszlám Államhoz köthető helyi szervezetek végeznek.

A Hiuman Rights Watch augusztusi jelentése szerint csak idén 420 ember vesztette életét Nigerben a különböző támadások miatt, egy esetben például 141 embert mészároltak le a terroristák egy merénylet keretében.

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑