Több tucat katona életét vesztette Maliban a dzsihadisták támadásában

 Több tucat katona életét vesztette, illetve eltűnt Mali központi részében dzsihadisták támadásában – közölte a nyugat-afrikai ország hadserege hétfőn.

A mali fegyveres erők konvoját vasárnap támadták meg szélsőségesek a Diabaly település délkeleti határában fekvő Buka Weré faluban. A katonák egy része el tudott menekülni, de a 64 fős alakulatból csak húszan jelentkeztek szolgálati helyükön. A többi sorsáról egyelőre nem tudni.

A fegyveres konfliktus sújtotta országban számos szélsőséges fegyveres csoport tevékenykedik, akárcsak a térség más államaiban a Száhel-övezet és Szudán közötti térségben. Egyes csoportok hűséget esküdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportnak. Az utóbbi hónapokban több száz katona vesztette életét az iszlamistákkal vívott összecsapásokban.

2014 óta Franciaország mintegy 5100 katonát küldött a Száhel-övezet öt országába az úgynevezett Barkhane hadművelet keretében, hogy megtisztítsák a térséget az itt tevékenykedő dzsihadistáktól. Ez Franciaország legnagyobb tengerentúli katonai missziója.

A Barkhane elődjét, a Serval hadműveletet Párizs a helyi iszlamisták Maliban 2012-ben végrehajtott államcsínyére válaszul indította el, azzal a céllal, hogy megakadályozza az ország északi és középső részén megerősödött dzsihadista csoportosulások térnyerését.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑