2017. 05. 16.

Több tucatnyi menekült halt meg a maláj táborokban

 

Legalább kéttucatnyi menekült és menedékkérő halt meg az utóbbi két évben malajziai migránsfogdákban, legtöbbjük mianmari volt, illetve betegségben hunyt el, de egyeseket fizikailag bántalmaztak – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a The Guardian című brit napilappal.

Az idézett számot a malajziai hatóságok hivatalos adatai alapján összegezte a UNHCR, és könnyen elképzelhető, hogy ez csak töredéke a 17 malajziai migránsfogdában meghalt emberek valódi számának.

A migránsokat túlzsúfolt cellákban tartják, és olyannyira megvonják tőlük a legelemibb szükségleteket – mint az élelem, a víz és az orvosi ellátás -, hogy még a malajziai állami emberi jogi bizottság is kínzással felérőnek írta le a fogva tartásuk körülményeit.

A The Guardian beszélt mintegy tíz olyan menekülttel, akit nemrég engedtek szabadon, és mind azt mondta, hogy látott legalább egy fogvatartottat meghalni. E menekültek zömmel betegségben, de néhány esetben fizikai bántalmazás miatt haltak meg.

Egy 18 éves mianmari menekült – aki a hazájában is számkivetett rohingja kisebbséghez tartozik – a lapnak elmondta, hogy több mint egy éven át tartották fogva, nagyon kevés ivóvizet kaptak, a többi szükségletüket olyan vízzel kellett pótolni, amely fertőzésveszélyes volt, az őrök, csak akkor mentek őket megnézni a cellájukban, amikor valaki már haldoklott, és ha bármire panaszkodtak vagy azt kérték, vigyék őket kórházba, akkor megverték őket.

Más nyilatkozók beszámoltak arról, hogy sokszor éveken át kérték az őröket: jelentsék ottlétüket az ENSZ-nek, mert csak a világszervezet tudja elérni, hogy menekültnek nyilvánítsák őket, és csak így kerülhetik el, hogy kiutasítsák őket az országból.

A malajziai belügyminiszter május elején számolt be a parlamentnek arról, hogy 2014-2016 között 161 ember halt meg “különböző betegségekben” a migránsfogdákban, és csaknem felük mianmari volt. Arról nem beszélt, hogy a 161 közül hánynak volt menekült státusa. A Malajziában élő menekültek 90 százaléka mianmari.

A térségben viszonylag gazdagnak számító Malajziába már régóta folyamatosan menekülnek olyan emberek, akik hazájukban nagyon rossz körülmények között élnek, köztük a muzulmán vallású rohingják, akiknek még állampolgárságuk sincs a többségében buddhisták lakta Mianmarban (korábbi nevén Burmában). A UNHCR április végéig 150 ezer menekültet vagy menedékkérőt regisztrált Malajziában, és több tízezren vannak, akiknek a státusa elbírálásra vár. Viszont akik még csak nem is menedékkérők, azok illegális bevándorlóknak számítanak Malajziában, és a törvény szerint letartóztathatók, “a szükséges ideig” őrizetben tarthatók. Gyakorlatilag az őrizet öt évig is eltarthat.

Jerald Joseph, az állami emberi jogi bizottság egyik tagja azt mondta a The Guardian szerint, hogy noha a kormány sok energiát fektet az illegális bevándorlók eltüntetésére az utcákról, arra nem fordít pénzt, hogy a migránsfogdákban humánus körülményeket teremtsen. Miután nehéz ellenőrizi, hogy az egyes migránsok milyen körülmények között haltak meg, az emberi jogi bizottság azt kérte, hogy a fogdákban meghalt mind a 161 embert boncolják fel.

Orientalista.hu – (Magyar Hírlap, MTI)

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑