Több tucatnyian haltak meg egy iszlamista támadásban Nigerben

Nigerben gyaníthatóan iszlamista szélsőségesek gyilkoltak meg 25 kormánykatonát és megsebesítettek hat másikat egy katonai őrhelynél kibontakozott összecsapásban az ország nyugati részén, Malival határos területen – közölte a kormány csütörtökön.

Egyelőre nem tisztázott, hogy melyik szervezet áll az eset mögött, amely a fővárostól, Niameytől 209 kilométerre északra fekvő Chinagodrar településnél történt.

Iszlamista csoportok különösen Niger nyugati felében megvetették a lábukat a Burkina Fasó-i és a mali határ közelében. Egyes szélsőséges frakciók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat, mások az Iszlám Állam cinkosai.

A kormány közleménye szerint a mostani eset támadói motorkerékpáron és más járműveken közelítették meg a katonai őrhelyet, ahol a hadsereg és a légi erő ellenállásába ütköztek. Az összecsapásban az iszlamista csoport 63 tagja vesztette életét.

Egy nem kormányzati kutatócsoport adatai szerint az elmúlt évben az országban a nemzetközi erők erőfeszítései ellenére megnégyszereződött az szélsőséges támadások száma, amelyekben mintegy négyszáz ember halt meg.

Decemberben egy másik katonai őrhelynél 71 katona esett el Chinagodrartól 93 kilométerre északra. Ez volt a nigeri hadsereg elleni valaha elkövetett legnagyobb mértékű támadás.

Elemzők szerint az Európa-nagyságú, sivatagos nyugat-afrikai területen a dzsihadisták létszáma messze nem ér fel a nemzetközi erőkével, de helyismeretük miatt, illetve annak köszönhetően, hogy könnyen elvegyülnek a helyi lakosság között, komoly veszélyt jelentenek.

Forrás: hirado.hu

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑