Cadmus fordítás Cadmus

Több tucatnyian vesztették életüket Etiópiában etnikai villongásokban

2022. 09. 08.

Több mint hatvan ember vesztette életét, és húszezren voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból az etiópiai Oromia régióban az augusztus végén kitört és három napig tartó etnikai villongásokban – közölte kedden az Etióp Emberi Jogok Bizottsága.

A kormányzati szervezet szerint a legutóbbi erőszakhullám amiatt tört ki, hogy az Oromo Felszabadítási Hadsereg (OLA) nevű lázadócsoport harcosai augusztus 29-én megpróbálták elfoglalni Obora települést, megölve az amhara népcsoport három tagját. Az amharák, a szomszédos Amhara régióból is, bosszúból támadásokat indítottak az oromók ellen.

“A két napig tartó támadássorozatban több mint hatvan embert gyilkoltak meg, és hetven fölött van a sebesültek száma. Ezenfelül fosztogattak és a marhákat is elhajtották” – közölte az emberi jogi bizottság szemtanúkra és tisztségviselőkre hivatkozva. A szervezet hozzátette, hogy a támadások miatt húszezernél is több ember volt kénytelen Obora településére menekülni.

Az OLA azt állítja, hogy a kormányzat által elhanyagolt, legnagyobb etiópiai népcsoport, az oromók jogaiért harcol. Etiópiában mintegy 80 népcsoport él, az etnikai villongások pedig igen gyakoriak, időnként az oromók és az amharák között is.

Az etiópiai biztonsági helyzetet tovább bonyolítja, hogy az ország északi, forrongó Tigré tartományában a kormányerőkkel fegyveres harcot vívó Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) lázadószervezet tavaly augusztus elején szövetségre lépett az OLA-val, ami miatt az addisz-abebai vezetés most határozottabban lép fel az oromók fegyveres csoportjaival szemben.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑